Εκλογές στην Φινλανδία την Κυριακή: Η Σάνα Μαρίν μεταξύ σφύρας και άκμονος - Θρίλερ προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις

Κρίσιμη μάχη δίνει την Κυριακή, όταν θα στηθούν οι κάλπες, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας και επικεφαλής των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών Σάνα Μαρίν, με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν θρίλερ.

Οι εκλογές διενεργούνται την ώρα που η Φινλανδία βρίσκεται στο κατώφλι του ΝΑΤΟ και η Σάνα Μαρίν, που ανήλθε στην εξουσία τον Δεκέμβριο του 2019, αισθάνεται καυτή την ανάσα δύο άλλων κομμάτων, του κεντροδεξιού Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού (NCP) του Πέτερι Ορπο, που έχει το προβάδισμα με ποσοστό λίγο πάνω από 20% στις δημοσκοπήσεις, ενώ ακολουθεί το λαϊκιστικό δεξιό Κόμμα των Φινλανδών της Ρίικα Πούρα, που δίνει σκληρή μάχη για τη δεύτερη θέση με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Και μπορεί το κόμμα της Μαρίν να ξεκίνησε την ενταξιακή διαδικασία – που υποστηρίζουν οκτώ στους δέκα Φινλανδούς -, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και θα την ολοκληρώσει. Η Μαρίν δήλωσε ανοικτή στο ενδεχόμενο να στείλει η χώρα της στην Ουκρανία παροπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά ο Όρπο χαρακτήρισε «απρόσεκτη» την υπόσχεσή της κι ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Η Μαρίν παραμένει δημοφιλής

Η θητεία της Φινλανδής πολιτικού, που έγινε το 2019 η νεότερη πρωθυπουργός, στην ηλικία των 34 ετών, σημαδεύτηκε από την πανδημία της Covid-19 και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά η μοντέρνα, φεμινίστρια πολιτικός που τα λέει σταράτα έγινε η πιο γνωστή πολιτικός της χώρας στον πλανήτη, σημειώνει το BBC.

Παρά την κριτική που δέχθηκε πέρυσι στη Φινλανδία μετά τη διαρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του βίντεο που έδειχνε τη Μαρίν να χορεύει προκλητικά με γνωστή influencer και φίλους σε πάρτι, δεν επηρέασε αρνητικά τη δημοτικότητά της, παρά την άνοδο της κεντροδεξιάς και των δεξιών λαϊκιστών στις δημοσκοπήσεις. 64% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της εφημερίδας Helsingin Sanomat τον περασμένο Δεκέμβριο έκρινε ότι η Μαρίν έκανε «πολύ καλή» ή «αρκετά καλή» δουλειά ως πρωθυπουργός, ποσοστό που έφθασε το 69% μεταξύ των γυναικών που μετείχαν στη σφυγμομέτρηση.

«Είναι ασυνήθιστο να μη μειώνεται μέχρι το τέλος του κοινοβουλευτικού κύκλου η υποστήριξη προς την πρωθυπουργό, είναι κάτι νέο για τη φινλανδική πολιτική», τονίζει η Γένι Καριμάκι, ερευνήτρια Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι αποδίδοντας τη δημοτικότητα της Μαρίν στην επιτυχημένη διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετώπισε η χώρα, που αναγνωρίζουν ακόμη και οπαδοί των αντιπάλων της.

Με ποιους θα κοντραριστεί η Μαρίν στις κάλπες

Ο 53χρονος Πέτερι Όρπο έχει μοχθήσει να εμφανίσει ως πιο υπεύθυνο στα δημοσιονομικά το κεντροδεξιό κόμμα του, κατηγορώντας τη Μαρίν ότι με την πολιτική της έχει σωρεύσει δημόσιο χρέος. Μολονότι τα δύο κόμματα θα μπορούσαν να συμπήξουν συνασπισμό, δεν κατάφεραν να τα βρουν πριν από τέσσερα χρόνια.

Το Κόμμα των Φινλανδών της Ρίικα Πούρα, γνωστό παλαιότερα ως «Αληθινοί Φινλανδοί», θα μπορούσε να αιφνιδιάσει με μια νίκη στις εκλογές, αφού όπως λέει πολιτικός σχολιαστής Γιαν Ερολα «αν η επόμενη πρωθυπουργός δεν είναι η Σάνα Μαρίν, είναι λίαν πιθανό να έχουμε μια γυναίκα αντικαταστάτρια. Θα ήταν μια πραγματικά ενδιαφέρουσα αλλαγή: να πάμε από μια νεαρή αριστερή σε μια νέα δεξιά πρωθυπουργό», σημείωσε.

Αλλά μένει να φανεί κατά πόσον κάποιο εκ των δύο μεγάλων κομμάτων θα ήθελε να συμπήξει κυβερνητική συμμαχία με τη 45χρονη Πούρα, το κόμμα της οποίας η Μαρίν έχει χαρακτηρίσει «ανοικτά ρατσιστικό». Οι Σοσιαλδημοκράτες και άλλα δύο κόμματα έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα συνεργαστούν με το «Κόμμα των Φιλανδών», αλλά ο Όρπο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύμπραξης με κανένα κόμμα.

Κατακερματισμένο το πολιτικό τοπίο στη Φινλανδία

Όταν εξελέγη πρωθυπουργός η Μαρίν, ήταν μια από τις πέντε επικεφαλής κομμάτων που απάρτιζαν την κυβέρνηση συνασπισμού της Φινλανδίας, μαζί με το Κεντρώο Κόμμα, τους Πράσινους και την Αριστερά.

Αλλά λόγω του πολυκομματικού συστήματος στη Φινλανδία δεν αποκλείεται κανένα κόμμα να ξεπεράσει το όριο του 20%, σύμφωνα με την Καριμάκι, άρα ο νικητής θα χρειαστεί να πείσει και άλλα κόμματα να μετάσχουν στην κυβέρνησή του. «Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά στο τέλος θα έχουμε κυβέρνηση», σημειώνει. Ωστόσο, όπως λέει, το έργο αυτό θα είναι πολύ δυσκολότερο σε περίπτωση που κόψει πρώτο το νήμα το λαϊκιστικό δεξιό κόμμα της Πούρα.