Γεννήθηκαν τέσσερα τσιτάχ 70 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους στην Ινδία (video)

Χαρμόσυνα νέα έρχονται από το Εθνικό Πάρκο Κούνο της Ινδίας, καθώς η Σιγιάγια -ένα θηλυκό τσιτάχ που μετεγκαταστάθηκε εκεί από τη Ναμίμπια- γέννησε έφερε στον κόσμο τα τέσσερα μικρά αιλουροειδή της, 70 χρόνια αφότου το είδος εξαφανίστηκε από τη χώρα.

Τα αισιόδοξα νέα έγιναν γνωστά στον απόηχο του θανάτου ενός άλλου θηλυκού τσιτάχ που είχε φτάσει στο συγκεκριμένο πάρκο πριν από δύο ημέρες, όπως γράφει το newindianexpress.com.

Μοιράζοντας τις φωτογραφίες και το βίντεο των νεογέννητων τσιτάχ, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Δασών και Κλιματικής Αλλαγής, Μπουπέντερ Γιαντάβ, γνωστοποίησε στο Twitter την είδηση της γέννησής τους ύστερα από πάνω από επτά δεκαετίες από την ημέρα που ανακοινώθηκε επισήμως η εξαφάνιση του είδους στη χώρα.

Προσθέτοντας με ετικέτα τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στο tweet, ο Γιανάβ έγραψε: «Συγχαρητήρια Ινδία. Ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία μας για τη διατήρηση της άγριας ζωής κατά τη διάρκεια του Amrit Kaal! Είμαι στην ευχάριστη θέση να δημοσιοποιήσω ότι τέσσερα μικρά γεννήθηκαν από ένα από τα τσιτάχ που μεταφέρθηκαν στην Ινδία στις 17 Σεπτεμβρίου 2022, υπό την ηγεσία με όραμα του πρωθυπουργού. Συγχαίρω ολόκληρη την ομάδα του Project Cheetah για τις ακούραστες προσπάθειές τους να επαναφέρουν τα τσιτάχ στην Ινδία και για τις προσπάθειές τους να διορθώσουν ένα οικολογικό λάθος που έγινε στο παρελθόν».

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έκανε retweet τη δηοσίευση σχολιάζοντας: «Υπέροχα νέα».

Συνολικά 20 αιλουροειδή -οκτώ από τη Ναμίμπια και 12 από τη Νότια Αφρική- έχουν μεταφερθεί στο Εθνικό Πάρκο Κούνο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Εκτιμάται πως τα μικρά τσιτάχ ήρθαν στη ζωή πριν από πέντε ημέρες, αλλά εντοπίστηκαν σήμερα από αξιωματούχους, δήλωσε στέλεχος του Εθνικού Πάρκου.