Ανυποχώρητος ο Νετανιάχου για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση - Κρίση και στην κυβέρνηση

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε «υπεύθυνες δικαστικές μεταρρυθμίσεις» εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε διαφωνία να θέσει σε κίνδυνο το συλλογικό μας μέλλον», είπε ο Νετανιάχου, δεσμευόμενος ότι θα κάνει τα πάντα για να αποκαταστήσει την ηρεμία και την κοινωνική συνοχή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε καλέσει το απόγευμα τον υπουργό Άμυνας, ύστερα από αναφορές μέσων ενημέρωσης ότι ο Γκάλαντ σκόπευε να ζητήσει την αναστολή της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, η οποία πυροδότησε άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Οι δηλώσεις έρχονται έπειτα από μία ημέρα κινητοποιήσεων, την «ημέρα της παράλυσης», κατά την οποία χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους, έφτασαν ακόμη και κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία, ενώ απέκλεισαν και οδικές αρτηρίες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι σκόπευε να τοποθετηθεί δημοσίως επί του θέματος, αλλά αποφάσισε να μην το κάνει πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, το ακροδεξιό κόμμα Εβραϊκή Δύναμη, του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού κατηγόρησε τον Γκαλάντ ότι εγκαταλείπει το κυβερνητικό μπλοκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, ο Γκάλαντ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τον αντίκτυπο που έχει στον τομέα της εθνικής ασφάλειας η κοινωνική αναταραχή που έχει προκληθεί από τις αντιδράσεις στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Στις κινητοποιήσεις μετέχουν ακόμη και μέλη του ισραηλινού στρατού.

Στις αρχές της εβδομάδας πληροφορίες έφεραν τον Γκάλαντ στα πρόθυρα της παραίτησης αν δεν αποσύρονταν το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση, αναφέρει η Jerusalem Post.

Νέες διαδηλώσεις

Σήμερα Πέμπτη έγιναν ξανά διαδηλώσεις στο Ισραήλ, με διαδηλωτές να φτάνουν ακόμη και έξω από την κατοικία του Νετανιάχου. Κατά την «ημέρα της παράλυσης», όπως την είχαν ονομάσει, διαδηλωτές έκλεισαν κεντρικά σημεία των οδικών αρτηριών. Η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού σε πολλές περιπτώσεις και προχώρησε σε 87 συλλήψεις σε όλη τη χώρα.

Την ίδια ώρα, το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφιζε νόμο με τον οποίο γίνεται πιο δύσκολη η απομάκρυνση ενός πρωθυπουργού αν ο γενικός εισαγγελέας έχει κρίνει ότι δεν μπορεί να ασκεί το αξίωμα για λόγους σωματική ή ψυχικής υγείας.

Ο «φωτογραφικός» νόμος θεωρείται ότι προστατεύει τον Νετανιάχου από τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η -ακόμη εκκρεμής- δίκη του για διαφθορά.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου για τη Δικαιοσύνη, που μεταξύ άλλων «ψαλιδίζουν» τις αρμοδιότητες του Ανώτατου Δικαστηρίου, έχουν προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου κοινωνική κρίση στη χώρα, με συνεχείς μαζικές διαδηλώσεις. Ακόμη και ο πρόεδρος της χώρας, Ισαάκ Χέρτζογκ έχει ζητήσει να υπάρξει συμβιβαστική λύση.