ΗΠΑ: Αστυνομικοί καταπλάκωσαν μαύρο ψυχικά ασθενή – Πέθανε από ασφυξία

Αποτροπιασμό προκαλεί βίντεο αστυνομικής βίας κατά μαύρου ψυχικά ασθενή, ο οποίος πέθανε από ασφυξία ενώ κρατούνταν από αστυνομικούς.

Το βίντεο δείχνει τον Οτιένο, το θύμα, ο οποίος είναι δεμένος με χειροπέδες και σίδερα στα πόδια, να συνοδεύεται στην αίθουσα εισαγωγής του Central State Hospital στην κομητεία Dinwiddie της Βιρτζίνια, στις 4:19 μ.μ. της 6ης Μαρτίου.
Ο 28χρονος οδηγείται σε καρέκλα και περίπου οκτώ λεπτά αργότερα, τουλάχιστον αστυνομικοί εμφανίζονται να τον κρατούν στο έδαφος.

Οι αστυνομικοί φαίνεται να χάνουν τη λαβή τους πάνω του και αυτός κυλιέται στο πάτωμα. Τέσσερα λεπτά αργότερα, περισσότεροι αστυνομικοί και προσωπικό του νοσοκομείου καταφθάνουν για να τον συγκρατήσουν. Λίγο μετά, τουλάχιστον εννέα άτομα φαίνονται να πέφτουν πάνω από τον 28χρονογια να τον κρατήσουν κάτω, ενώ το υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου απλώς κοιτάζει.

Σύμφωνα με το βίντεο, το περιστατικό διήρκησε 11 λεπτά.

 

 

«Ο γιος μου αντιμετωπίστηκε σαν σκύλος. Χειρότερα από σκύλο. Ο γιος μου βασανίστηκε», είπε η μητέρα του Otieno, Caroline Ouko, που είδε το βίντεο.

Είκοσι λεπτά μετά την είσοδο στην αίθουσα εισαγωγών, ο Οτιένο φαίνεται να είναι ακίνητος. Η Washington Post αναφέρει ότι οι προσπάθειες ανάνηψης διήρκεσαν λιγότερο από μία ώρα. Ο Οτιένο πέθανε επί τόπου. Η προκαταρκτική έκθεση του Γραφείου του Προϊσταμένου Ιατροδικαστή έχει εντοπίσει την ασφυξία ως αιτία θανάτου.

«Τον βλέπετε να τον συγκρατούν τόσο βάναυσα, με το γόνατο στο λαιμό του», είπε ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ, ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια του Οτιένο.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης προσπάθησαν να σταματήσουν οποιαδήποτε δημοσιοποίηση του βίντεο, το οποίο έλαβε η Washington Post . Η εισαγγελέας Ann Cabell Baskervill είπε ότι σκοπεύει να δημοσιοποιήσει το βίντεο την Τρίτη.

Δέκα άτομα κατηγορήθηκαν για φόνο δευτέρου βαθμού σε σχέση με τον θάνατό του, μεταξύ των οποίων επτά αναπληρωτές του σερίφη της Βιρτζίνια και τρεις υπάλληλοι του νοσοκομείου.