Ο Σι Τζινπίνγκ αναχώρησε από τη Μόσχα μετά τη σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αναχώρησε σήμερα το πρωί από τη Μόσχα έπειτα από ένα ταξίδι δύο ημερών στη Ρωσία επικεντρωμένο στην ενίσχυση των σχέσεων με τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το αεροπλάνο του Σι απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Βνούκοβο στη Μόσχα αφού στρατιωτική φρουρά απέδωσε τιμές και ανακρούσθηκαν οι εθνικοί ύμνοι της Ρωσίας και της Κίνας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Χθες, Ρωσία και Κίνα εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν ότι οι στενές εταιρικές σχέσεις μεταξύ τους δεν συνιστούν μια «στρατιωτική-πολιτική συμμαχία».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση μετά τη συνάντηση κορυφής των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ υπογραμμίζεται ότι «οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, αν και δεν συνιστούν μια στρατιωτική-πολιτική συμμαχία παρόμοια με εκείνη που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, είναι κάτι παραπάνω από μια διακρατική συνεργασία».

Οι σχέσεις αυτές «δεν συνιστούν μια συμμαχία, δεν έχουν την φύση της αντιπαράθεσης και δεν στρέφονται κατά άλλων χωρών», διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση.