Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στο Κίεβο στηρίζει Ζελένσκι – Ο Κινέζος πρόεδρος στη Μόσχα συνομιλεί με Πούτιν

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη σήμερα στο Κίεβο. Η χρονική στιγμή της μετάβασής του εκεί προφανώς δεν είναι τυχαία. Κάθε άλλο μάλιστα. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επέλεξε να επισκεφθεί την ουκρανική πρωτεύουσα την ώρα που ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται στη Μόσχα.

Οι δύο επισκέψεις, σε απόσταση περίπου 800 χιλιομέτρων η μία από την άλλη, φανερώνουν τις επιπτώσεις που είχε και έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στη διεθνή διπλωματία, καθώς άλλες χώρες παίρνουν θέση δίπλα στη Μόσχα και άλλες δίπλα στο Κίεβο.

Την ώρα που ο Σι θα συναντά τον Πούτιν, ο Κισίντα θα συναντά τον Ζελένσκι.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πρόκειται, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Κίεβο, «να δείξει σεβασμό στο θάρρος και στην υπομονή του ουκρανικού λαού που αντιστέκεται υπερασπιζόμενος την πατρίδα του υπό την ηγεσία του προέδρου Ζελένσκι», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Κισίντα πρόκειται, επίσης, «να δείξει αλληλεγγύη και ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία ως επικεφαλής της Ιαπωνίας που ασκεί την προεδρία της G7», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Ο Κισίντα είπε, απευθυνόμενος σε Ουκρανούς αξιωματούχους, ότι σχεδιάζει να «παρέχει τη μέγιστη υποστήριξη προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Ουκρανία». Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε σήμερα τη Μπούτσα όπου έχασαν τη ζωή τους πέρυσι εκατοντάδες Ουκρανοί άμαχοι. Εν συνεχεία, ήταν προγραμματισμένο να έχει συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 

«Ο Κισίντα υπερασπίζεται την ελευθερία και ο Σι έναν εγκληματία πολέμου», σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, Ραμ Εμάνουελ.