TikTok: Κατασκοπεία δημοσιογράφων μέσω της δημοφιλούς κοινωνικής πλατφόρμας - Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεξάγει έρευνα

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ερευνά την ByteDance, την κινεζική εταιρεία στην οποία ανήκει το TikTok, για κατασκοπεία Αμερικανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων αρκετών δημοσιογράφων.

Η ByteDance εδρεύει στο Πεκίνο, έχει την έδρα της στα νησιά Κέιμαν και λέγεται ότι βρίσκεται κοντά έχει σχέσεις με την κινεζική κυβέρνηση.

Η εταιρεία παραδέχθηκε τον Δεκέμβριο ότι είχε αποκτήσει με αθέμιτο τρόπο τα δεδομένα Αμερικανών χρηστών του TikTok, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον δύο δημοσιογράφων, σύμφωνα με τους New York Times.

TikTok: Πάνω από 100 εκατ. χρήστες στις ΗΠΑ

Η είδηση έγινε γνωστή την ίδια ημέρα που μια διακομματική ομάδα έξι γερουσιαστών υποστήριξε τη νομοθεσία που θα έδινε στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν νέες εξουσίες για την απαγόρευση του.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, 12 γερουσιαστές με επικεφαλής τον Δημοκρατικό Μαρκ Γουόρνερ και τον Ρεπουμπλικάνο Τζον Θουν παρουσίασαν νομοθεσία που υποστηρίζεται από τον Λευκό Οίκο για να δώσει στο Υπουργείο Εμπορίου νέες εξουσίες για την αντιμετώπιση του TikTok, το οποίο μετρά περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την ανακοίνωση του TikTok ότι αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση Μπάιντεν απαίτησε από τους Κινέζους ιδιοκτήτες του να εκποιήσουν το μερίδιό τους στην εταιρεία, αλλιώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιθανή απαγόρευση στις ΗΠΑ.