Γιατί δεν υπάρχει φωτογραφία της Εύας Καϊλή στη φυλακή - Πού βρίσκονται τώρα ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και το παιδί τους

Η Εύα Καϊλή κρατείται εδώ και τέσσερις μήνες, από τις 11 Δεκεμβρίου 2022, σε βελγικές φυλακές, κατηγορούμενη για διαφθορά στο σκάνδαλο «Qatargate» και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει φυλακισμένη για αρκετό καιρό ακόμη.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο του Βελγίου απέρριψε την προσφυγή κατά της απόφασης προφυλάκισής της στο πλαίσιο της έρευνας των βελγικών Αρχών για την υπόθεση Qatargate. Για την υπόθεση είχε συλληφθεί και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος, όμως, πλέον αφέθηκε ελεύθερος με βραχιολάκι.

Το iefimerida.gr απευθύνθηκε στον συνήγορό της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, με τέσσερα ερωτήματα:

  • γιατί η ευρωβουλευτής παραμένει προφυλακισμένη,
  • γιατί δεν κυκλοφορεί καμία φωτογραφία της από την βελγική φυλακή,
  • γιατί ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι είναι άφαντος, παρότι βρίσκεται εκτός φυλακής και
  • ποιος έχει την επιμέλεια της 2χρονης κόρης τους.

Απαγορεύονται οι φωτογραφίες, παρακολουθούν τα κινητά

Ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε πως απαγορεύεται οποιαδήποτε φωτογράφιση της Εύας Καϊλή στη φυλακή, όπως απαγορεύονται και τα κινητά σε όποιον την επισκέπτεται. Πρόσθεσε μάλιστα ότι όταν έχει κατ ιδίαν συνάντηση με την Εύα Καϊλή, είτε έχουν τηλεφωνική συνομιλία, οι βελγικές Αρχές τους παρακολουθούν.

«Καταλαβαίνουμε ότι μας παρακολουθούν, γιατί μόλις αρχίζουμε να μιλάμε ακούγεται ο αντίλαλος της φωνής. Στα τηλέφωνα όταν μιλάμε μπαίνει το μαγνητόφωνο και ακούγεται ξανά ο αντίλαλος της φωνής αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Γιατί δεν κυκλοφορεί φωτογραφία του Τζόρτζι μετά την αποφυλάκισή του

Ο σύντροφός της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι από τη στιγμή που αποφυλακίστηκε βρίσκεται με βραχιολάκι σε κατ’ οίκον περιορισμό. Μάλιστα στο ερώτημα γιατί δεν έχει κυκλοφορήσει καμία φωτογραφία του από τη στιγμή που βγήκε από τη φυλακή είπε «δεν μπορεί να κυκλοφορήσει έξω. Είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ενδεχομένως να βγαίνει εκτός σπιτιού σε συγκεκριμένες, ελάχιστες περιπτώσεις».
Παράλληλα αναφέρει πως η κόρη τους μένει μαζί του, από τη στιγμή που ο ίδιος βρέθηκε εκτός φυλακής.

Το παιδί έχει αρχίσει να καταλαβαίνει – Κρύβεται πίσω από τις καρέκλες όταν τελειώνει το επισκεπτήριο

Η κόρη των Τζόρτσι-Καϊλή, ηλικίας 2 ετών, μπορεί να μένει με τον πατέρα της, ωστόσο όπως φαίνεται έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πως κάτι δεν πάει καλά με τη μητέρα της.

«Το παιδί της Καϊλή είναι μαζί με τον Τζόρτζι. Το πηγαίνουν και βλέπει δύο φορές το μήνα τη μητέρα του. Εχει αρχίσει και καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά», αναφέρει ο κ.Δημητρακόπουλος. Προσθέτει μάλιστα πως όταν ολοκληρώνεται το επισκεπτήριο η μικρή δεν θέλει να αποχωριστεί τη μητέρα της. «Οταν τελειώνει η επίσκεψη και πρέπει να φύγει, πάει και κρύβεται πίσω από τις καρέκλες», περιγράφει χαρακτηριστικά ο ποινικολόγος.

Πιέζουν την Καϊλή μέσω του παιδιού της για να δηλώσει ένοχη

Το γεγονός πως η Εύα Καϊλή βρίσκεται τόσους μήνες μακρυά από την κόρη της, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ως μέσο πίεσης οι βελγικές Αρχές προκειμένου να αποσπάσουν από την ίδια δήλωση ενοχής για το «Qatargate», περιγράφει ο κ. Δημητρακόπουλος. «Την πιέζουν πάρα πολύ με το παιδί για να σπάσει».

Είμαι αθώα, αντέχω, μόνο αν δεν αντέξω μακριά από το παιδί, θα υπογράψω ενοχή, λέει η Εύα Καϊλή
Ο γνωστός ποινικολόγος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την υπεράσπιση της Εύας Καϊλή είχε δηλώσει απαισιόδοξος για πιθανή αποφυλάκισή της, για ακόμα μία φορά είναι ξεκάθαρος στις δηλώσεις του. «Η Εύα Καϊλή θα μείνει καιρό μέσα».

Μεταφέρει δε τα λόγια της Εύας Καϊλή. «Δεν είναι αποφασισμένη να δηλώσει ενοχή, μόνο αν δεν αντέξει μακριά από το παιδί της θα τους πει ”φέρτε μου να υπογράψω ότι σκότωσα και 2-3 ανθρώπους, θέλετε να σας υπογράψω ότι τα πήρα από όπου θέλετε”.
Αυτό όμως θα το κάνει μόνο αν νιώσει ότι δεν αντέχει άλλο. ”Μέχρι στιγμής αντέχω”, μου λέει».

Τι ζητούν οι βελγικές Αρχές από την Εύα Καϊλή

Στο ερώτημα για το χρόνο προφυλάκισης που ισχύει στο Βέλγιο ο κ. Δημητρακόπουλος απαντάει πως «είναι αορίστου χρόνου, δεν είναι όπως εδώ, δηλαδή 6μηνο ή 18μηνο προσωρινής κράτησης». Μάλιστα δίνει και ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε ενδέχεται να οριστεί η δίκη. «Από ό,τι μου λένε οι Βέλγοι δικηγόροι η δίκη ορίζεται μετά από 2 χρόνια και γι αυτό πιστεύω ότι θα μας πάνε πολύ πίσω αν δεν υπογράψει ενοχή».

Οι βελγικές Αρχές θέλουν να περάσουν το μήνυμα στην κοινή γνώμη πως είναι «πάρα πολύ σκληροί» και πως αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο όποιον ευρωβουλευτή είναι διεφθαρμένος. Ωστόσο σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος ότι «θεωρούν διεφθαρμένη την Εύα Καϊλή, όμως δεν μπορούν να αποδείξουν ακόμα τη διαφθορά, γιατί τα χρήματα από μόνα τους δεν στοιχειοθετούν τη διαφθορά, δηλαδή την παθητική δωροδοκία».

Υπενθυμίζει μάλιστα πως η Εύα Καϊλή θα μπορούσε να είχε αποφυλακιστεί από την πρώτη στιγμή, αρκεί να δήλωνε ένοχη. Μάλιστα όπως φαίνεται αυτός ήταν και ο λόγος που η ευρωβουλευτής προχώρησε σε αλλαγή Βέλγου δικηγόρου με τον Σβεν Μαρί να αντικαθιστά τον Αντρέ Ριζόπουλο.

«Ολοι της λένε να υπογράψει και να βγει. Μόνο εγώ της λέω ότι από τη στιγμή που λέει ότι δεν το έχει κάνει, είναι ατιμωτικό, απιστία να υπογράψει. Δύο άνθρωποι μόνο της λέμε να μην υπογράψει, εγώ και ο τελευταίος δικηγόρος, ο Σβεν Μαρί. Ο Ριζόπουλος από την πρώτη στιγμή της έλεγε υπέγραψε για να βγεις», λέει ο κ. Δημητρακόπουλος.

«Μας έχουν πει από την πρώτη ημέρα, από τις 10 Δεκεμβρίου, ότι ”αν υπογράψεις, ότι τα πήρες από το Κατάρ, αυτό θέλουν μόνο, δεν θέλουν το λόγο ”δεν μας ενδιαφέρει”, θα την είχαν βγάλει από τις πρώτες ημέρες».

«Η αλήθεια είναι πως εγώ από την πρώτη ημέρα την ρώτησα αν το έχει κάνει. ”Αν το έχεις κάνει, τελείωσε η καριέρα σου, ομολόγησε και βγαίνεις. Οταν μου λέει εγώ για ποιο λόγο να πάρω χρήματα από το Κατάρ; Γιατί να πάρω τις 250.000 το 2019;
Ο Παντσέρι δεν κατηγορεί την Καϊλή για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι, αλλά για 250.000 ευρώ από την προεκλογική περίοδο το 2019 για τις Ευρωεκλογές», προσθέτει.

Ο Ριζόπουλος της ζήτησε να δηλώσει ένοχη, ο Σβεν Μαρί συμφωνεί μαζί μου να μην υπογράψει τίποτα

Σχολιάζοντας τον τρόπο συνεργασίες με τους Βέλγους δικηγόρους της Εύας Καϊλή ο κ.Δημητρακόπουλος αναφέρει «ο Σβεν Μαρί έχει κάνει καλύτερη δουλειά. Ο Ριζόπουλος έλεγε ό,τι λένε οι θεσμοί, να υπογράψεις, να μείνεις ένα χρόνο μέσα και μετά να φύγεις, ενώ με τον Σβεν Μαρί δίνουμε μάχη».

Κλείνοντας όμως ο κ. Δημητρακόπουλος επανέλαβε πως η Εύα Καϊλή δύσκολα θα βγει εκτός φυλακής σύντομα «εάν δεν τους δώσει κάτι, δεν θα την αφήσουν, γιατί ένοχη δεν θα δηλώσει ποτέ».

Πηγή: iEfimerida.gr