Jiang Yanyong: Πέθανε ο γιατρός – whistleblower που αποκάλυψε τον SARS

Ο Jiang Yanyong, ένας Κινέζος στρατιωτικός γιατρός που αποκάλυψε την πλήρη έκταση του SARS το 2003 και αργότερα τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, πέθανε, σύμφωνα με εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ.

Ο Jiang ήταν 91 ετών και πέθανε από πνευμονία το Σάββατο στο Πεκίνο, σύμφωνα με τον ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hu Jia και την South China Morning Post.

Η είδηση ​​του θανάτου του Jiang, ακόμη και το όνομά του, λογοκρίθηκαν στην Κίνα, υπογραμμίζοντας το πώς παρέμεινε μια πολιτικά ευαίσθητη προσωπικότητα ακόμη και αργά στη ζωή του.

O Jiang, ο οποίος εκτιμάται ότι έσωσε χιλιάδες ζωές, είχε γράψει ένα γράμμα όταν η κρίση του Sars βρισκόταν στα πρώτα στάδια, αποκαλύπτοντας ότι οι αξιωματούχοι υποβάθμιζαν την απειλή.

Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο SARS μόλυνε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους το 2003, εκ των οποίων 774 πέθαναν.

Οι αποκαλύψεις

Τον Απρίλιο του 2003, ο Jiang εργαζόταν σε νοσοκομείο στο Πεκίνο και προβληματίστηκε ιδιαίτερα όταν άκουσε τον τότε Κινέζο υπουργό Υγείας να λέει στους πολίτες ότι υπήρχαν μόλις «μια χούφτα» κρούσματα του νέου θανατηφόρου αναπνευστικού ιού.

Ο ίδιος ο γιατρός, ο οποίος τότε κατείχε ανώτατη θέση, γνώριζε από πρώτο χέρι ότι υπήρχαν πάνω από 100 κρούσματα SARS –ένα οξύ αναπνευστικό σύνδρομο- μόνο στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Έτσι, αποφάσισε να στείλει ένα γράμμα στα κινεζικά ΜΜΕ, αποκαλύπτοντας τα ψέματα του επίσημου κυβερνητικού αφηγήματος.

Εφημερίδες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα της Κίνας τον αγνόησαν επιδεικτικά.

Το εν λόγω γράμμα, ωστόσο, διέρρευσε σε διεθνή ΜΜΕ, τα οποία δημοσιοποίησαν λέξη προς λέξη τα όσα είχε να πει ο έμπειρος γιατρός.

Οι αποκαλύψεις του ανάγκασαν την κινεζική κυβέρνηση να παραδεχτεί ότι είχε παράσχει λανθασμένες πληροφορίες, κινητοποιώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και εν μια νυκτί τέθηκαν σε ισχύ μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Καρατομήθηκε, επίσης, και ο τότε υπουργός Υγείας της Κίνας αλλά και ο δήμαρχος του Πεκίνου.