Κίνα κατά ΗΠΑ για το TikTok: Σταματήστε τις αδικαιολόγητες επιθέσεις

Την αντίδραση της Κίνας προκάλεσε το αμερικανικό τελεσίγραφο για απαγόρευση του TikTok στο αμερικανικό έδαφος, αν η κινεζική μητρική εταιρεία δεν πουλήσει όλες τις μετοχές της διάσημης εφαρμογής.

Το Πεκίνο κάλεσε την Ουάσινγκτον να σταματήσει «τις αδικαιολόγητες επιθέσεις» εναντίον της εφαρμογής TikTok, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν να επισημαίνει ότι η Ουάσινγκτον «μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις ότι το TikTok απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για θέματα ασφάλειας δεδομένων, να σταματήσουν τις αδικαιολόγητες επιθέσεις (εναντίον του TikTok) και να προσφέρουν ένα εμπορικό περιβάλλον ανοικτό, δίκαιο, αμερόληπτο και χωρίς διακρίσεις» στις ξένες εταιρείες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το τελεσίγραφο του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος έθεσε τελεσίγραφο: αν το TikTok παραμείνει στην ιδιοκτησία της κινεζικής ByteDance, θα απαγορευθεί στις ΗΠΑ. Η κίνηση έρχεται στο τέλος μιας σειράς μέτρων που έχουν πάρει Αμερικανοί αξιωματούχοι και βουλευτές, οι οποίοι ανησυχούν ότι το TikTok θα δώσει στοιχεία για τους Αμερικανούς χρήστες της εφαρμογής στην κινεζική κυβέρνηση. Η εφαρμογή έχει περισσότερους από 100 εκατ. χρήστες στις ΗΠΑ.

Το ζήτημα της εφαρμογής είχε τεθεί και από τον Ντόναλντ Τραμπ, που το 2020 είχε προσπαθήσει να την απαγορεύσει, ωστόσο τα αμερικανικά δικαστήρια τον εμπόδισαν.

Η Μπρουκ Ομπεργουέτερ, εκπρόσωπος του TikTok, δήλωσε ότι η εταιρεία πρόσφατα ενημερώθηκε από την επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (CFIUS) ότι οι Κινέζοι ιδιοκτήτες της εφαρμογής πρέπει να πουλήσουν τις μετοχές τους. Σε διαφορετική περίπτωση το TikTok ενδέχεται να απαγορευθεί στις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη απαγορεύσει στους εργαζόμενους σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες να έχουν την εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα. Αντίστοιχα βήματα έχουν λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση του Καναδά για τους δικούς τους υπαλλήλους.