Silicon Valley Bank: Τα λάθη, οι κινήσεις κάτω από το τραπέζι και η αδιαφορία της κυβέρνησης Μπάιντεν [video]
Εποχές Lehman Brothers, θύμισε η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank. Αρκετοί φοβούνται ένα ντόμινο συγκρίνοντας την τράπεζα με την Lehman Brothers, η κατάρρευση της οποίας οδήγησε στον «τυφώνα» της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Η SVB είναι μια τράπεζα με έδρα τη Σάντα Κλάρα, της Καλιφόρνιας που δανείζει χρήματα σε νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley και λαμβάνει καταθέσεις. Iδρύθηκε το 1983 με αφορμή ένα παιχνίδι πόκερ μεταξύ του Bill Biggerstaff και του Robert Medearis.
Οι εταιρείες αυτές αντιμετώπιζαν με τη σειρά τους τις δικές τους δυσκολίες το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των αναταράξεων στον τεχνολογικό τομέα και είχαν αποσύρει μεγάλα ποσά από τους λογαριασμούς τους. Παρακολουθώντας την Παρασκευή το βράδυ την εκπομπή του Tucker Carlson, «Τοnight», στο Fox News βγάλαμε ορισμένα συμπεράσματα και λύσαμε πολλές απορίες για το τι πραγματικά συνέβη στην υπόθεση της Silicon Valley Bank.
Πρέπει οι Αμερικανοί να ανησυχούν;
«H μεγαλύτερη αποκατάσταση οικονομικώς αδικιών». Αυτή ήταν η πρόσφατη δήλωση του προέδρου Μπάιντεν.ν Μόνο που στην περίπτωση της Silicon Valley συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και θα δούμε το γιατί παρακάτω.
‘Οπως τόνισε με σαρκαστική διάθεση ο παρουσιαστής, «μήπως πρέπει οι Αμερικανοί να αρχίσουν να επενδύουν σε χρυσό και να αποθηκεύσουν τρόφιμα;»
50 δισ. σε μια ημέρα
Aπώλειες 50 δισ. σε μια ημέρα για τις 4 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες και συγκεκριμένα για τις Βank of America, Morgan Stanley, JPMorgan και Wells Fargo.
Και ακριβώς σε αυτό το σημείο έγκειται ο φόβος στο κατά πόσο θα μπορέσουν οι τράπεζες να διαχειριστούν την κρίση και πώς θα αποφευχθεί η μετακύλιση στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα, αρχικά εντός ΗΠΑ και εν συνεχεία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική αποτυχία στην ιστορία των ΗΠΑ
Mετά το 2008 και τη Lehman Brothers, η πτώχευση της Silicon Valley αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αποτυχία όλων των εποχών για το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.
Πολλοι επενδυτές έχασαν χρήματα καθώς ασφαλισμένα είναι μόλις τα πρώτα 250.000 δολάρια και το 90% είχε επενδύσει πολύ περισσότερα χρήματα. Το χθεσινό bank θυμίζει έντονα την τραπεζική κρίση του 1929.
Ύποπτες συναλλαγές;
Ο CEO της Silicon Valley πούλησε μετοχές της τράπεζας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κάτι που απέκρυψε εντέχνως και δεν γνώριζαν ούτε οι υπάλληλοι της τράπεζας.
Οι ρυθμιστικές αρχές τόσο καιρό δεν υποπτεύονταν τίποτα;
Αυτό είναι ερώτημα προς διερεύνηση που ψάχνει απαντήσεις.
Με την αβάντα μέσων ενημέρωσης
Όπως τονίζει ο Tucker Carlson «οι δημοσιογράφοι του επιχειρηματικού ρεπορτάζ δε γνώριζαν τίποτα;»
Επιπλέον το περιοδικό Forbes επί 5 συνεχόμενα έτη βράβευσε την Silicon Valley ως μια από τις καλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο δημοσιογράφος Jim Cramer του CNBC συμβούλευε τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές της Silicon Valley και μάλιστα αρκετές φορές τον τελευταίο μήνα πριν την κατάρρευση.
Εστίαζε αλλού
Η SVB τόνιζε τις κλιματικές της ανησυχίες και ότι στοχεύει σε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα για να γίνει πιο ελκυστική στους επενδυτές.
Προσπαθούσε μέσω των social media να παρουσιάσει μια ανθρωποκεντρική εικόνα και ένα προφίλ φιλικό προς το περιβάλλον.
Εν τέλει όμως, αγόρασε μακροχρόνια ομόλογα 20 δισ δολαρίων και τώρα που γύρισε το κλίμα και έπεσαν κατά πολύ οι αποδόσεις οι επενδυτές της έχασαν τεράστια κεφάλαια.
Τι συμβαίνει πραγματικά
Πλην της Silicon Valley και της Silvergate που αναστάτωσε την αγορά των crypto τις τελευταίες ημέρες , ακόμα δύο τράπεζες crypto, oι Voyager και Three Arrows Capital αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης.
Την Παρασκευή, χιλιάδες πελάτες της Wells Faego, μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν πληρώθηκαν τους μισθους τους, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον χρηματοοικονομικό κολοσσό.
Το χρέος
Τα πράγματα μόνο ευοίωνα δεν είναι για την αμερικανική οικονομία , καθώς όπως ανέφερε ο Tucker Carlson το χρός των ΗΠΑ θα έχει διογκωθεί κατά 20 τρις επιπλέον την επομενη δεκαετία.
Η πιθανότητα ενός τσουνάμι εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία δεν φαντάζει σαν απίθανο σενάριο πλέον, αν και όλοι μας ελπίζουμε να μην συμβεί ένα τέτοιο γεγονός που θα πλήξει βαριά όλον τον πλανήτη.