Μ. Τσαβούσογλου: Να αξιολογηθούν χωριστά Φινλανδία και Σουηδία-Επανεκκίνηση συνομιλιών στις 9/3

Οι συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα επαναληφθούν στις 9 Μαρτίου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η συνάντηση θα γίνει στις 9 Μαρτίου», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να λάβει χώρα στις Βρυξέλλες.

Οι προσφορές Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μπορούν να αξιολογηθούν χωριστά, καθώς η Τουρκία είναι πιο θετική απέναντι στη διαδικασία της Φινλανδίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

 

«Δυστυχώς δεν έχουμε δει ικανοποιητικά βήματα από τη Σουηδία στην εφαρμογή του μνημονίου της Μαδρίτης», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Δεν είναι δυνατόν για εμάς να πούμε «ναι» στην υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ πριν δούμε αυτά τα βήματα», είπε.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Σουηδία συνεχίζει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του μνημονίου που υπογράφηκε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο, παρόλο που ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και άλλοι σύμμαχοι έχουν δηλώσει ότι η Στοκχόλμη έχει αλλάξει τη νομοθεσία της.

Η Τουρκία πάγωσε στα τέλη Ιανουαρίου τις διαπραγματεύσεις αναβάλλοντας μια τριμερή συνάντηση, ύστερα από πολλές διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας και του Ισλάμ στην Στοκχόλμη.