«Πυρηνική τριάδα»: Από νέους υπερηχητικούς πυραύλους μέχρι νέα πυρηνικά υποβρύχια - Κλιμακώνει ο Πούτιν τις απειλές ενόψει της επετείου εισβολής στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία θα δώσει αυξημένη προσοχή στην ενίσχυση των πυρηνικών της δυνάμεων, αναπτύσσοντας έναν νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο που καθυστέρησε πολύ, αναπτύσσοντας υπερηχητικούς πυραύλους και προσθέτοντας στον στόλο της νέα πυρηνικά υποβρύχια.

Έναν χρόνο αφότου διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να διαλύσει τον μηχανισμό ελέγχου των πυρηνικών όπλων -συμπεριλαμβανομένου του μορατόριουμ των μεγάλων δυνάμεων για τις πυρηνικές δοκιμές- αν η Δύση δεν υποχωρήσει στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν προσπάθησε την Τρίτη να υπογραμμίσει τη ρωσική αποφασιστικότητα στην Ουκρανία αναστέλλοντας μια συνθήκη-ορόσημο για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, ανακοινώνοντας ότι νέα στρατηγικά συστήματα τέθηκαν σε μάχιμη υπηρεσία και προειδοποιώντας ότι η Μόσχα θα μπορούσε να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές.

Σε ομιλία του για τον εορτασμό της Ημέρας του Κόκκινου Στρατού, ο Πούτιν επικαλέστηκε τη σοβιετική νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας για να υποστηρίξει ότι η Ρωσία χρειάζεται εκσυγχρονισμένες ένοπλες δυνάμεις για να εγγυηθεί την κυριαρχία της.

Πούτιν: Θα ενισχύσουμε την «πυρηνική τριάδα»

«Όπως και πριν, θα δώσουμε αυξημένη προσοχή στην ενίσχυση της πυρηνικής τριάδας», είπε ο Πούτιν, αναφερόμενος στους πυρηνικούς πυραύλους που εδρεύουν στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα, σε μια ομιλία που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Ο Πούτιν, ο οποίος παρουσιάζει τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως έναν υπαρξιακό αγώνα για την υπεράσπιση της Ρωσίας απέναντι σε αυτό που θεωρεί αλαζονική και επιθετική Δύση, δήλωσε ότι οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Sarmat που βασίζονται σε σιλό θα αναπτυχθούν φέτος.

Ο πύραυλος RS-28 Sarmat με υγρό καύσιμο, με το παρατσούκλι “Σατανάς 2”, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Πούτιν το 2018. Οι πύραυλοι υποτίθεται ότι θα είχαν αναπτυχθεί πέρυσι.

Το CNN μετέδωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμή του Sarmat λίγο πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκεφθεί την Ουκρανία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά η δοκιμή απέτυχε. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε.

Ο πύραυλος των 35 μέτρων έχει βεληνεκές 18.000 χιλιομέτρων και μπορεί να μεταφέρει τουλάχιστον 10 κεφαλές οι οποίες μπορούν να στοχεύουν το καθένα σε διαφορετικό στόχο. Μπορεί επίσης να μεταφέρει υπερηχητικά οχήματα ολίσθησης Avangard.

Επιπλέον, δήλωσε ο Πούτιν, η Ρωσία θα συνεχίσει τη μαζική παραγωγή των εναέριων υπερηχητικών συστημάτων Kinzhal και θα ξεκινήσει μαζικές προμήθειες των θαλάσσιων υπερηχητικών πυραύλων Zircon.

«Με την υιοθέτηση του σχεδίου του πυρηνικού υποβρυχίου Borei-A “Αυτοκράτορας Αλέξανδρος ΙΙΙ” στο ναυτικό, το μερίδιο των σύγχρονων όπλων και εξοπλισμού στις ναυτικές στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις θα φτάσει το 100%», δήλωσε ο Πούτιν.

«Τα επόμενα χρόνια, τρία ακόμη τέτοια καταδρομικά θα αναπληρώσουν τη μαχητική δύναμη του στόλου», είπε.

Το Emperor Alexander III καθελκύστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το έβδομο υποβρύχιο κλάσης Borei-A – το καθένα από τα οποία μπορεί να μεταφέρει 16 βαλλιστικούς πυραύλους Bulava που εκτοξεύονται από υποβρύχια.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα αναπτύξει όλα τα τμήματα των συμβατικών ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, θα βελτιώσει την εκπαίδευση, θα προσθέσει προηγμένο εξοπλισμό, θα ενισχύσει τη βιομηχανία όπλων και θα προωθήσει στρατιώτες που έχουν αποδείξει την αξία τους στη μάχη.

«Ένας σύγχρονος, αποτελεσματικός στρατός και ναυτικό αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια και την κυριαρχία της χώρας, εγγύηση για τη σταθερή ανάπτυξή της και το μέλλον της», δήλωσε ο Πούτιν. «Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να δίνουμε κατά προτεραιότητα προσοχή στην ενίσχυση της αμυντικής μας ικανότητας».