Με βάση τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων θα πληρώνουν οι οδηγοί τα διόδια στην Ισπανία

Με βάση τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων τους θα πληρώνουν στα διόδια οι οδηγοί στην Ισπανία, μόλις τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα που ήδη δοκιμάζεται.

Ένα νέο σύστημα πληρωμής τελών διοδίων, βασισμένο στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» έχει ανακοινωθεί στην Ισπανία, το οποίο εκτιμάται ότι θα συνδράμει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Το νέο σύστημα ήταν να τεθεί σε εφαρμογή σε πολλούς δρόμους της χώρας εντός του τρέχοντος έτους, κάτι το οποίο, ωστόσο, πήρε παράταση μιας και θεωρήθηκε ότι θα δημιουργούσε μία εκτεταμένη κοινωνική κρίση, ενώ μέσω των υφιστάμενων οικονομικών δυσκολιών και του πληθωρισμού.

Με βάση το αναθεωρημένο σχέδιο της ισπανικής κυβέρνησης, η καταβολή τελών βάσει των εκπεμπόμενων ρύπων θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο 2024, ενώ ήδη διεξάγονται δοκιμές στην ισπανική επαρχία Gipuzkoa και δη στα διόδια της κομώπολης Orio.

Πώς λειτουργεί το σύστημα

Το νέο σύστημα είναι της OPUS RSE, της μοναδικής ισπανικής εταιρείας που φέρει την πιστοποίηση ISO-17025, και η αρχή λειτουργίας του είναι η εξής:

Στα διόδια έχει εγκατασταθεί ένας αισθητήρας που ελέγχεται από απόσταση. Ο αισθητήρας υπολογίζει τους ρύπους που εκπέμπει κάθε διερχόμενο όχημα και βάσει των εν λόγω μετρήσεων επιβάλλει, σε πραγματικό χρόνο, την ανάλογη χρέωση στον οδηγό.

Ειδικότερα, οι ρύποι που συνυπολογίζονται είναι το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), τα οξείδια του αζώτου (NΟx), οι υδρογονάνθρακες (HC), η αμμωνία (NH3) και τα σωματίδια των καυσαερίων.

Το σύστημα της εταιρείας OPUS RSE είναι επίσης ικανό να μετρήσει την ταχύτητα και την επιτάχυνση των οχημάτων, να εντοπίσει τον αριθμό κυκλοφορίας, καθώς και την ηλικία του IX. Όλες αυτές οι παράμετροι συνδυάζονται για να δώσουν ένα πιο δίκαιο και εξατομικευμένο τέλος διοδίων, όπως αναφέρει το ισπανικό Μέσο Autopista.

Όπως είναι κατανοητό, σε υψηλότερες χρεώσεις θα υπαχθούν τα παλιά αυτοκίνητα που ως γνωστόν ρυπαίνουν περισσότερο έναντι των καινούργιων, τα οποία ενσωματώνουν πιο προηγμένες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε διάστημα μόλις τριών ημερών, στο μικροσκόπιο του συστήματος έχουν εισέλθει πάνω από 1.700 οχήματα στον σταθμό διοδίων του Orio.