Θρίλερ με την εξαφάνιση κορυφαίου Κινέζου επιχειρηματία - Η ανακοίνωση της εταιρείας του

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην Κίνα η εξαφάνιση ενός εκ των κορυφαίων επενδυτών, του Μπάο Φαν, την οποία ανακοίνωσε η εταιρεία του.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε την Τρίτη η China Renaissance Holdings στην οποία ο Μπάο Φαν ήταν διευθύνων σύμβουλος, ο επενδυτής δεν έχει δώσει σημεία ζωής εδώ και κάποιες ημέρες.

Όπως εξηγεί το BBC ο Μπάο Φαν είναι ένας από τους κορυφαίους επενδυτές στην Κίνα και δημιουργός της China Renaissance, μεγάλης ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας, ειδικευμένης στις τοποθετήσεις στον τομέα της τεχνολογίας. Ο όμιλος χειρίστηκε αξιοσημείωτα την είσοδο στο χρηματιστήριο γιγάντων του κινεζικού τομέα της πληροφορικής και του διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com. Ακόμη, χειρίστηκε τη συγχώνευση το 2015 της μεγάλης κινεζικής κατασκευαστικής εταιρείας Didi και της μεγάλης ανταγωνίστριάς της την εποχή Kiaidi Dache.

Μετά την ανακοίνωση της εταιρείας του προκλήθηκε νέος γύρος ανησυχίας για το ενδεχόμενο «πογκρόμ» του Πεκίνου σε βάρος επενδυτών και κορυφαίων παραγόντων της οικονομικής ζωής της Κίνας.

Οι μετοχές της εταιρείας του Μπάο Φαν κατέγραψαν πτώση 50% στο Χρηματιστήριο του Χονκ Κονγκ την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση ότι «δεν έχουμε καταφέρει να έρθουμε σε επαφή μαζί του». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνέται ότι δεν υπάρχει καμία γνώση ή πληροφορία που να δείχνει ότι η απουσία του κ. Μπάο σχετίζεται ή μπορεί να σχετίζεται με τις δραστηριότητα της εταιρείας».

Αυτό που παραμένει μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστο είναι το διάστημα για το οποίο ο Κινέζος επενδυτής αγνοείται με την ιστοσελίδα Caixin να επικαλείται πηγές που αναφέρουν ότι οι συνεργάτες του Μπάο Φαν δεν έχουν καταφέρει να έρθουν σε επαφή μαζί του τις τελευταίες δύο ημέρες.

Η China Renaissance ιδρύθηκε από τον Μπάο Φαν το 2005 αρχικά ως συμβουλευτική εταιρεία αλλά έκτοτε έχει γίνει ένα από τα κορυφαία οικονομικά ιδρύματα στην Κίνα. Ο όμιλος χειρίστηκε αξιοσημείωτα την είσοδο στο χρηματιστήριο γιγάντων του κινεζικού τομέα της πληροφορικής και του διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com. Ακόμη, χειρίστηκε τη συγχώνευση το 2015 της μεγάλης κινεζικής κατασκευαστικής εταιρείας Didi και της μεγάλης ανταγωνίστριάς της την εποχή Kiaidi Dache.

Ο ίδιος ο Μπάο Φαν, ο οποίος στο παρελθόν είχε εργαστεί σε Morgan Stanley και Credit Suisse Group απέκτησε μεγάλη φήμη για την ικανότητά του να πετυχαίνει δύσκολες συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2021 ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ είχε εξαπολύσει μια μεγάλη επιχείρηση κατά τη διαφθοράς με στόχο τον αξίας 60 τρισεκατομμυριών οικονομικό τομέα με «θύματα» αρκετούς αξιωματούχους.

Η υπόθεση της εξαφάνισης θυμίζει αυτήν του καναδού επιχειρηματία κινεζικής καταγωγής Σιάο Τζιανχουά, που έγινε «καπνός» το 2017, ενώ διέμενε σε ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ. Ο επιχειρηματίας, παρότι φερόταν να έχει τότε στενές σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος, κατά πληροφορίες του Τύπου την εποχή απήχθη από πράκτορες του Πεκίνου. Όταν συνελήφθη ο κ. Σιάο, συγκαταλεγόταν στους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα, με περιουσία που υπολογιζόταν ότι ανερχόταν σε 6 δισεκ. δολάρια. Εντέλει, ο πρώην επιχειρηματίας έγινε γνωστό πως καταδικάστηκε πέρυσι να εκτίσει 13 χρόνια κάθειρξη για απάτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Caixin, οι κινεζικές αρχές είχαν θέσει υπό κράτηση τον Σεπτέμβριο του 2022 κορυφαίο εκτελεστικό στέλεχος του ομίλου της China Renaissance, τον Κονγκ Λιν.