"Η λιτότητα έκαψε τη Γερμανία"

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της Φρανκφούρτης για αρκετές ώρες, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν κατά της λιτότητας με αφορμή τα εγκαίνια της νέας έδρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, ενώ το Δημαρχείο της πόλης υπέστη ζημιές, καθώς εξαγριωμένοι διαδηλωτές έσπαγαν ό,τι έβρισκαν στο πέρασμά τους, πετώντας παράλληλα πέτρες και ξύλα στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.

Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών, ενώ οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, τραυματίστηκε ένας αστυνομικός στην περιοχή της παλιάς όπερας της Φραγκφούρτης, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της αστυνομίας, όπως μετέδωσε Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Το αντικαπιταλιστικό κίνημα «Blockupy», επιρρίπτει την ευθύνη για τα επεισόδια στην αστυνομία, καταλογίζοντάς της ανάπτυξη δυνάμεων «με σενάριο εμφυλίου πολέμου, το οποίο γίνεται αντιληπτό ως πρόκληση».

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου ανέμεναν να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές, ανάμεσά τους 800 από το Βερολίνο με ειδικά ναυλωμένο τρένο.

Εκτός από Γερμανούς, το «παρών» έδωσαν υποστηρικτές του κινήματος και από άλλες χώρες, κυρίως από την Ιταλία.

Η αστυνομία της πόλης κινητοποίησε χιλιάδες αστυνομικούς, υδροφόρες και ελικόπτερα για να αντιμετωπίσει τη διαδήλωση κατά της λιτότητας, με την πόλη να βρίσκεται σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών, συνελήφθησαν 350 άτομα.

Οκτώ αστυνομικοί τραυματίσθηκαν από πέτρες και 80 δέχθηκαν επίθεση με σπρέι, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Φρανκφούρτης.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

11