Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο έτοιμο να χρησιμοποιήσει βρετανικούς πυραύλους εναντίον της Κριμαίας

Και ενώ πλησιάζουμε στη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Κίεβο εμφανίζεται έτοιμο να χρησιμοποιήσει βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς προκειμένου να επιτεθεί εναντίον της προσαρτημένης στη Ρωσία, χερσόνησο της Κριμαίας, όπως γράφουν οι Times.

Και όλα αυτά την ώρα που πληθαίνουν οι φήμες με βάση τις οποίες η Ρωσία ετοιμάζει χιλιάδες τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα ενόψει ενός «νέου κύματος επιθέσεων» εναντίον της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας πιέζει τη Δύση προκειμένου η χώρα του να προμηθευτεί με αεριωθούμενα μαχητικά και πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία χωρίς αυτά τα όπλα θα μπορούσε να μείνει «στάσιμος».

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ παραδέχθηκε ότι «τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού» όταν πρόκειται για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να υπάρξει βοήθεια για να καταπολεμηθεί η ρωσική εισβολή.

Μάλιστα θεωρείται βέβαιο ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση Σούνακ – Ζελένσκι έγιναν συζητήσεις σχετικά με την πιθανή παροχή πυραύλων Harpoon – οι οποίοι έχουν βεληνεκές 150 μίλια και κοστίζουν περίπου 1,2 εκατομμύρια λίρες. Σύμφωνα με τους Times οι πύραυλοι κρουζ Storm Shadow με βεληνεκές περίπου 250 μίλια και κόστος 2,2 εκατ. λιρών λέγεται ότι βρίσκονται επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά την προειδοποίηση Ζελένσκι ότι οι πύραυλοι θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει «βαθιά στα κατεχόμενα εδάφη». Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με τους υπολογισμούς Ουκρανού στρατιωτικού αξιωματούχου η Ρωσία ήδη έχει έτοιμα για «ένα νέο κύμα επιθέσεων» τις επόμενες μέρες, 1.800 άρματα μάχης, 3.950 τεθωρακισμένα, 810 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων – που προέρχονται από την Σοβιετική εποχή -, 400 μαχητικά αεροσκάφη.

Σε δηλώσεις του στο Foreign Policy ο αξιωματούχος εκτίμησε ακόμη ότι η Ρωσία έχει έτοιμα για χρήση 300 ελικόπτερα και 2.700 πυροβολικά συστήματα. «Περιμένουμε τις επόμενες 10 ημέρες μια νέα, τεράστια εισβολή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Στο μεταξύ η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στα ανατολικά εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα ενώ αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα θα εντείνει τις επιθέσεις της καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Εσθονίας μιλώντας στο Foreign Policy υποστήριξε ότι «κάτι ετοιμάζεται στα ανατολικά. Όλο και περισσότεροι Ρώσοι στρατιώτες φτάνουν στο μέτωπο».

Ακόμη οι εκτιμήσεις των Ουκρανών αξιωματούχων αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας έχουν ξεπεράσει τις 300.000. Επιπλέον στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι αυτός ο αριθμός δεν αποκλείεται να είναι ελαφρώς μικρότερος ωστόσο εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερος από τις δυνάμεις που εισέβαλαν στον Φεβρουάριο του 2022.

Παράλληλα δυτικοί αξιωματούχοι υπολόγισαν ότι πριν την ρωσική εισβολή η Μόσχα είχε συγκεντρώσει 150.000 κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Έπίσης το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρεζνίκοφ δήλωσε ότι η συμπλήρωση ενός έτους από την ρωσική εισβολή θα φέρει έκρηξη επιθέσεων από την ρωσική πλευρά.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με αξιωματούχους της Δύσης την περασμένη εβδομάδα, όπως ανέφεραν οι New York Times, στο πεδίο της μάχης σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν τουλάχιστον 200.000 στρατιώτες.