Επιχείρηση για τους Έλληνες αγνοούμενους ετοιμάζει η ΕΜΑΚ -«Έβγαλαν ζωντανούς από το κτίριο» λέει ο ανιψιός τους

Σε κινητοποίηση έχουν τεθεί οι ελληνικές Αρχές για την περίπτωση των δύο αγνοούμενων Ελλήνων στην Αντιόχεια, η οποία επλήγη σφόδρα από τον σεισμό της Τουρκίας.

Σήμερα, οι διασώστες από την Τουρκία, την ΕΜΑΚ και δεκάδες ακόμη χώρες που έσπευσαν να συνδράμουν δίνουν, ίσως, την ύστατη μάχη στα ερείπια για τους εγκλωβισμένους, καθώς ήδη μπαίνουμε στο πέμπτο εικοσιτετράωρο μετά το χτύπημα του εγκέλαδου.

Οι πρώτες πληροφορίες για το αγνοούμενο ζευγάρι Ελλήνων -65χρονος άνδρας και 62χρονη γυναίκα- γνωστοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης, και λίγες ώρες αργότερα η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα επιβεβαίωσε ότι πράγματι δεν έχουν βρεθεί μετά τον σεισμό και αναζητούνται. Άλλες πηγές ανέφεραν πως άκουγαν και φωνές από τη συγκεκριμένη πολυκατοικία.

Για το ζευγάρι μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο ανιψιός των αγνοούμενων Μπασέλ Μενουνέ, ο οποίος ζήτησε να συνεχιστούν οι έρευνες στην πολυκατοικία στην οποία διέμεναν οι συγγενείς του. Ο ίδιος υποστήριξε ότι μέχρι και χθες ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια της ίδιας πολυκατοικίας ένας γείτονάς τους.

«Έβγαλαν ζωντανούς από την πολυκατοικία. Τον θείο μου τον παίρναμε αλλά δεν απάντησε»

«Ο θείος μου ο Γιώργος, μαζί με τη γυναίκα του, μετά τον σεισμό εξαφανίστηκαν, κανείς δεν τους έχει δει. Είναι στην Αντιόχεια. Είχε μια επικοινωνία ο γαμπρός τους, την πρώτη ημέρα που έγινε ο σεισμός, με την πρεσβεία και έδωσε πληροφορίες πως έχουμε Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια στην Αντιόχεια. Μετά περιμέναμε να πάρουμε κάποια απάντηση, μια ενημέρωση» σημείωσε ο ανιψιός των αγνοουμένων.

Όπως είπε, έκτοτε έχουν γίνει έρευνες στο σημείο από κάποιες ομάδες. «Τοπικές ομάδες έψαχναν. Βγάλανε την πρώτη μέρα τρεις-τέσσερις γείτονες ζωντανούς. Χθες έβγαλαν και άλλον έναν γείτονα. Ήταν και αυτός ζωντανός. Και τώρα περιμένουμε τη βοήθεια να δούμε τι θα γίνει με τον θείο μου. Ακόμα είναι εγκλωβισμένοι κάτω στα ερείπια» τόνισε ο Μενουνέ για το ζευγάρι που ζούσε στην Αντιόχεια τα τελευταία 10 χρόνια.

«Είχα επαφή μαζί τους πριν 20 μέρες, ενώ μετά τον σεισμό δεν κατάφερε η κόρη τους να επικοινωνήσει μαζί τους. Και εγώ προσπάθησα να τους πάρω την ίδια μέρα, μετά τον σεισμό, αλλά δεν απάντησε ο θείος μου. Δηλαδή δεν έπιασε το κινητό και κανείς δεν μπορούσε να τους μιλήσει από τότε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αρτοποιός: Κατά παρέκκλιση του πρωτοκόλλου έγινε έρευνα – Θα υποβάλουμε αίτημα για νέα επιχείρηση της ΕΜΑΚ

Ερωτηθείς για την περίπτωση των δύο Ελλήνων αγνοουμένων, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός είπε ότι οι επιχειρήσεις σε όλο το Χατάι -όπου υπάγεται η Αντιόχεια- γίνονται υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

«Χθες επικοινώνησα με τον γαμπρό των δύο αγνοούμενων Ελλήνων. Μας υπέδειξε το σημείο. Αργά το βράδυ κλιμάκιο της ΕΜΑΚ έφυγε με διασωστικό σκύλο και πήγε στο κέντρο του Χατάι. Η αποστολή μας, κανονικά, δουλεύει πιο νότια από το σημείο όπου είναι οι δύο Έλληνες. Πήγαμε κατά παρέκκλιση των πρωτοκόλλων στο εξαώροφο κτίριο, στο οποίο κάθε όροφος έχει δύο διαμερίσματα» ανέφερε.

Ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε ότι «ο χώρος έχει “δουλευτεί” από άλλες διασωστικές ομάδες, καθώς βρήκαμε σήμανση με σπρέι που αφήνουν οι ομάδες όταν κάνουν έρευνες. […] Υπάρχουν εγκλωβισμένοι, όμως δεν βρήκαμε αυτούς που ταιριάζουν με τις περιγραφές του γαμπρού. Μίλησα κι εγώ με τον γαμπρό του ζευγαριού. Ως τώρα είναι άκαρπη η έρευνα».

Ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, κλείνοντας, είπε: «Σήμερα το πρωί θα υποβάλουμε κατ’ εξαίρεση αίτημα στη διοίκηση επιχειρήσεων ώστε να κάνουμε εις βάθος έρευνα και να βρούμε τους αγνοούμενους. Είναι Έλληνες και πρέπει για συμβολικούς λόγους να κάνουμε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης».>