Σεισμός στην Τουρκία: «Κλείνει το παράθυρο» των 72 ωρών στην επιχείρηση διάσωσης

Αγωνία για τους εγκλωβισμένους επικρατεί σε Τουρκία και Συρία, καθώς ουσιαστικά έκλεισε το κρίσιμο «παράθυρο» των 72 ωρών στην επιχείρηση διάσωσης, με την πρώτη φονική σεισμική δόνηση των 7,8 Ρίχτερ να σημειώνεται τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο, και τις αντίξοες συνθήκες.

Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό τα θύματα σε Τουρκία και Συρία έφθασαν τις 16.035. Στην Τουρκία οι νεκροί ανέρχονται σε 12.873 και στη Συρία σε 3.162. Ο αριθμός των αγνοούμενων παραμένει άγνωστος. Άλλοι 62.937 άνθρωποι είναι τραυματίες, μόνο στην Τουρκία. Ο αριθμός των αγνοούμενων παραμένει άγνωστος. Άλλοι 62.937 άνθρωποι είναι τραυματίες, μόνο στην Τουρκία.

Οι διασώστες στην Τουρκία και τη Συρία συνεχίζουν εντατικά, μέσα στο χιονιά, τις προσπάθειες να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια, με τις ελπίδες να μειώνονται, ώρα με την ώρα, τέσσερις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τις δύο χώρες από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους ήδη περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι.

«Οι πρώτες 72 ώρες είμαι κρίσιμες για τον εντοπισμό επιζώντων, πάνω από το 90% των διασωθέντων έχουν διασωθεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα» τόνισε ο Ίλαν Κέλμαν ερευνητής φυσικών καταστροφών στο University College του Λονδίνου (UCL). Αλλά αυτός ο αριθμός μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τους μετασεισμούς και το πόσο γρήγορα οι ομάδες διάσωσης μπορούν να φτάσουν στο σημείο, διευκρίνισε.

«Έχουν περάσει οι 72 ώρες… Θα συνεχίσουν δύο με τρεις μέρες ακόμα τα σωστικά συνεργεία, ας ευχηθούμε ότι θα γίνουν θαύματα», τόνισε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης. Οι διασώστες μάχονται τόσο τον καιρό, με το ψύχος σε Νοτιοανατολική Τουρκία και Βόρεια Συρία, πιθανότατα να προκαλεί στους ήδη εξασθενημένους εγκλωβισμένους υποθερμία, ενώ το κυκλοφοριακό δίκτυο είναι σε κακή κατάσταση εμποδίζοντας τις προσπάθειες διάσωσης.

«Στους καταστροφικούς σεισμούς του 1999 είχαμε 18.000 νεκρούς… Θα ξεπεράσουμε αυτό το νούμερο», ανέφερε ο Έλληνας ανταποκριτής. «Ετοιμάζονται για τουλάχιστον 1 εκατ. αστέγους», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τους σεισμούς.

Οι επαρχίες στη νότια και ανατολική Τουρκία που επλήγησαν από τους σεισμούς είναι η Καχραμανμάρας, η Γκαζιαντέπ, η Χατάι, η Οσμανίγιε, η Αντιγιαμάν, η Μαλάτια, η Σανλιούρφα, τα Άδανα, το Ντιγιαρμπακίρ και το Κιλίς.

Περισσότερα από 6.000 κτίρια κατέρρευσαν λόγω των σεισμών 7,7 και 7,6 Ρίχτερ που σημειώθηκαν σε διάστημα μικρότερο των 10 ωρών.

Η Τουρκία έχει αναλάβει δράση με όλους τους θεσμούς και τους πόρους της μετά τους φονικούς σεισμούς στις νότιες επαρχίες της, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Έχουμε κινητοποιήσει όλους τους πόρους μας. Το κράτος συνεργάζεται με τους δήμους, ειδικά με την AFAD (Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης), με όλα τα μέσα», είπε ο Ερντογάν καθώς επιθεωρούσε τις προσπάθειες παροχής βοήθειας στην Καχραμανμαράς.

Για να διεξαχθούν ταχέως οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ο Ερντογάν κήρυξε την Τρίτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες στις επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό. Επιπλέον, η Τουρκία τηρεί επταήμερο εθνικό πένθος μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Όλες οι εθνικές αθλητικές εκδηλώσεις στη χώρα έχουν ανασταλεί μέχρι νεωτέρας. Τα σχολεία σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου και η εκπαίδευση στις 10 επαρχίες που έχουν πληγεί είναι σε αναμονή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Μετά τους σεισμούς, χώρες από όλο τον κόσμο εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Τουρκία, με πολλές χώρες όπως η Ελλάδα να στέλνουν ομάδες διάσωσης και βοήθεια.

Πηγή: ΣΚΑΪ