Bloomberg: Οι πρώτες 100 ημέρες του Μασκ στην ηγεσία του Twitter – «Είναι ένα χάος»

Ο Ελον Μασκ, ο αυτοδιορισμένος επικεφαλής της εταιρείας του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πέρασε προσφάτως λίγο χρόνο με τον δεξιό YouTuber Ντέιβ Ράμπιν στα κεντρικά γραφεία του Twitter. Σε εκείνη τη συνάντηση, σύμφωνα με τον Ρούμπιν, ο Μασκ τού απηύθυνε μια ομιλία για την Κατάσταση του Εθνους, σύμφωνα με το newsletter του Bloomberg Technology που υπογράφει ο Κερτ Ουόγκνερ.

«Σκέφτεται ότι ίσως ολόκληρος ο κώδικας πρέπει να γκρεμιστεί και να ξεκινήσει από την αρχή», έγραψε ο Ράμπιν μετά την επίσκεψη. Ο Μασκ αργότερα αποκάλεσε το Twitter «ένα χάος που έχει πάρει την κατιούσα» έγραψε ο Ράμπιν.

Οι πρώτες 100 ημέρες του Μασκ ως επικεφαλής του Twitter θα κλείσουν στο τέλος αυτής της εβδομάδας και ο δισεκατομμυριούχος έχει δίκιο τουλάχιστον για ένα πράγμα: το Twitter αυτή τη στιγμή είναι ένα χάος. Η παλιά βάση κώδικα έχει πράγματι προβλήματα, όπως θα παραδεχτεί εύκολα οποιοσδήποτε μηχανικός που έχει εργαστεί σε αυτήν, αλλά πρώην και νυν υπάλληλοι λένε ότι το δεύτερο, πιο επείγον πρόβλημα, είναι ο ίδιος ο Μασκ.

Πολλές οι ανοιχτές πληγές

Οι πληγές του Twitter είναι εμφανείς και πολλές προκαλούνται εκ των ένδον. Ο Μασκ απέλυσε ή δέχτηκε τις παραιτήσεις περισσότερων εκ των μισών υπαλλήλων, πολλοί από τους οποίους ήταν υπεύθυνοι για κρίσιμα έργα ή υποδομές, ενώ έχει τρομάξει τους διαφημιστές με τα απρόβλεπτα tweets του και με ένα λανθασμένο σχέδιο να πουλήσει μπλε σήματα επαλήθευσης, εξαλείφοντας σημαντικό κομμάτι των εσόδων του Twitter. Το αποτέλεσμα είναι να μιλάει συχνά για χρεοκοπία και η αμφιλεγόμενη, αλλά σοβαρή προσπάθεια της εταιρείας να μετριάσει το περιεχόμενο των χρηστών και να θεσπίσει διαφανείς κανόνες, έχει υποχωρήσει υπό τις οδηγίες του Μασκ.

Εν τω μεταξύ, οι ενημερώσεις προϊόντων υπό τον Μασκ ήταν μέτριες. Το Twitter άρχισε να δείχνει πόσοι άνθρωποι βλέπουν κάθε tweet, μια ιδέα που είχαν προηγουμένως εξετάσει οι πρώην υπάλληλοι και είχαν απορρίψει, επειδή οι αριθμοί έτειναν να υπενθυμίζουν στους χρήστες πόσο λίγοι άνθρωποι ασχολούνται πραγματικά με τις αναρτήσεις τους. Ενα νέο αλγοριθμικό χρονοδιάγραμμα που ονομάζεται For You εμφανίζει πολλά περισσότερα tweets από λογαριασμούς που δεν ακολουθεί ο χρήστης, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μεγαλύτερης ανάπτυξης, αλλά μέχρι στιγμής έχει λάβει ανάμεικτες κριτικές. Οι μεγάλες ιδέες -θυμάστε την επανεκκίνηση του Vine;- δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Επίτευγμα ότι… υπάρχει ακόμα

Ισως το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι ότι το Twitter υπάρχει ακόμη. Οι αναλυτές ήταν δύσπιστοι ότι ο Μασκ θα μπορούσε να μειώσει το εργατικό δυναμικό στο μισό και να διατηρήσει σταθερή τη λειτουργία του Twitter. Μέχρι στιγμής, αυτό συμβαίνει. Αυτό, φυσικά, υπολείπεται των προτύπων με τα οποία διατηρείται οποιαδήποτε σοβαρή εταιρεία τεχνολογίας, πόσο μάλλον αυτή που διευθύνεται από τον Μασκ.

Οι πρώτες 100 ημέρες μπορούν να μας πουν πολλά για την πολιτική ατζέντα ενός ηγέτη. Λέει λιγότερα για το αν θα έχουν επιτυχία στο τέλος. Υπάρχει λόγος να είμαστε αισιόδοξοι. Παρά τα πρώτα του παραπατήματα, ο Μασκ εξακολουθεί να επενδύει σε μεγάλο βαθμό στο Twitter και η αναγνώριση των αγώνων της εταιρείας μπορεί να σημαίνει ότι οι διορθώσεις είναι καθ’ οδόν.

«Αυτό είναι σίγουρα ένα έργο σε εξέλιξη», δήλωσε ο ίδιος στα τέλη Δεκεμβρίου. «Ενα από τα πρώτα πράγματα που είπα μετά το κλείσιμο της απόκτησης της εταιρείας ήταν: “Θα κάνουμε ένα σωρό λάθη. Αλλά μετά θα προσπαθήσουμε να ανακάμψουμε γρήγορα από αυτά”. Και αυτό κάναμε».