Ουκρανία – Ε.Ε.: Η φον ντερ Λάιεν προαναγγέλλει νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε σήμερα, από το Κίεβο, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας ενόψει της συμπλήρωσης ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

«Από τώρα και μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, ακριβώς έναν χρόνο μετά την έναρξη της εισβολής, αναμένεται να θέσουμε σε ισχύ το δέκατο πακέτο κυρώσεων» ανακοίνωσε η επικεφαλής της Κομισιόν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο.

«Σήμερα η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα γιατί οι κυρώσεις μας διαβρώνουν την οικονομία της» δήλωσε η Γερμανίδα.

Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που επέβαλαν στις αρχές Δεκεμβρίου η Ε.Ε., η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) και η Αυστραλία, «κοστίζει ήδη στη Μόσχα περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα».

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Ε.Ε. έθεσε επίσης σε ισχύ εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης. Αυτό θα επεκταθεί, από την Κυριακή, στην αγορά ρωσικών διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων και οι χώρες της G7 θα θέσουν επίσης πλαφόν στην τιμή των προϊόντων αυτών.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόσφατες προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ουκρανία, ένα κρίσιμο θέμα για τη χώρα εν καιρώ πολέμου και για τη μελλοντική ένταξή της στην Ε.Ε., η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε, έχοντας στο πλευρό της τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την «ταχεία, σε πολιτικό επίπεδο», αντίδραση, ώστε η μάχη αυτή να έχει «χειροπιαστά αποτελέσματα».

«Είναι καθησυχαστικό που βλέπω τους οργανισμούς κατά της διαφθοράς σε επιφυλακή, να εντοπίζουν γρήγορα τις περιπτώσεις διαφθοράς» είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την επιβολή περισσότερων κυρώσεων εκ μέρους της Ε.Ε. εις βάρος της Ρωσίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος σχολίασε ότι η ταχύτητα των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας έχει «ελαφρώς επιβραδυνθεί» και πως θα πρέπει να ενισχυθεί.