«Αστακός» ήταν σήμερα η Γαλλία, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της χώρας, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης -από τα 62 στα 64- που προωθεί η κυβέρνηση των Παρισίων.
Η συμμετοχή ήταν μαζική, με τους εκπροσώπους των συνδικάτων να εκφράζουν την ικανοποίησή τους, καθώς στις περισσότερες πόλεις η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη και από την πρώτη ημέρα της εθνικής απεργίας, στις 19 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 500.000 άτομα συμμετείχαν στη συγκέντρωση κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στο Παρίσι. Ανάλογη ήταν η ανταπόκριση του κοινού στις διαδηλώσεις και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας. Υπολογίζεται ότι διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε 250 πόλεις συνολικά.
Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν και πολλοί αριστεροί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο κομμουνιστής Φαμπιέν Ρουσέλ, τα μέλη της Ανυπόταχτης Γαλλίας, Φρανσουά Ρουφάν και Κλεμεντίν Οτέν, οι σοσιαλιστές Ολιβιέ Φορ και Αν Ινταλγκό, καθώς και οι οικολόγοι Γιανίκ Ζαντό, Μαρίν Τοντελιέ και Σαντρίν Ρουσό.
Έντεκα χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες αναπτύχθηκαν σε διάφορες περιοχές, εκ των οποίων οι τέσσερις χιλιάδες στο Παρίσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.
Μετά την 19η Ιανουαρίου, όπου για πρώτη φορά, περίπου ένα εκατομμύριο συμπολίτες του Μακρόν διαδήλωσαν κατά του νομοσχεδίου που κατατίθεται σήμερα στην Εθνοσυνέλευση, οι νέες κινητοποιήσεις προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, σχολιάζει ο γαλλικός Τύπος.
Στα δρομολόγια του μετρό καταγράφηκαν πολλές καθυστερήσεις, ενώ πολλοί Γάλλοι προτίμησαν το ποδήλατο για τις σημερινές μετακινήσεις τους. Μαθητές και φοιτητές έχουν ήδη κατακλύσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα κραδαίνοντας πλακάτ με το σύνθημα: «Μακρόν, πρέπει να μας ακούσεις».
Τα γαλλικά κόμματα ετοιμάζονται σήμερα να δώσουν σκληρή μάχη στην εθνοσυνέλευση με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης είναι ενάντια στις αλλαγές, γράφει η εφημερίδα Liberation.
Μόνο όσοι είναι άνω των 65 λένε ναι στη μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό του Μακρόν, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Ο Γάλλος πρόεδρος σχεδιάζει να κάνει πιο εργατικούς τους συμπατριώτες του, αυξάνοντας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια -από τα 62 έως τα 64- μόνο που οι ίδιοι δεν συμμερίζονται τις απόψεις του.
Το 72% των Γάλλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα «Liberation», αντιτίθεται στο νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα προς ψήφιση.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος έχει… στυλώσει τα πόδια του και σκοπεύει να υλοποιήσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Από τη Μασσαλία, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, έστειλε το δικό του μήνυμα μέσω Twitter, δίνοντας το παρών στις διαδηλώσεις: «Η νέα κινητοποίηση στους δρόμους ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αντιπροσωπεύει έναν αγώνα του γαλλικού λαού ενάντια στην κυβέρνησή του. Σήμερα δεν είναι μια συνηθισμένη μέρα. Είναι η μέρα που ο λαός υπερασπίζεται το δικαίωμά του στην ανθρώπινη ύπαρξη ενάντια στην κυβέρνησή του».
Ύστερα από αίτημα των συνδικάτων που εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του Μακρόν, σε κείμενο που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο «Change.org», υπό τον τίτλο: «Συνταξιοδοτήσεις: όχι σε αυτή την άδικη και βάναυση μεταρρύθμιση!», οι Γάλλοι θα εκφράσουν για δεύτερη φορά την οργή τους στα σχέδια του Γάλλου προέδρου να αυξήσει κατά δύο χρόνια το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
Για την εφημερίδα «Liberation», η «μητέρα των μεταρρυθμίσεων» στο συνταξιοδοτικό είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι αποδεκτή από τα ισχυρότερα συνδικάτα τα οποία προειδοποιούν για νέες κινητοποιήσεις.
Μετά την εγκατάλειψη της πρώτης μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό λόγω της πανδημίας το 2020, εξηγεί η εφημερίδα «Le Monde», η δεύτερη μεταρρύθμιση θα πρέπει να εγκριθεί χωρίς την πλειοψηφία των «μακρονιστών» στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό κρύβουν και μερικά… δωράκια, σε μια προσπάθεια η κυβέρνηση να ηρεμήσει τα οξυμένα πνεύματα, όπως η αύξηση της κατώτερης σύνταξης και κάποιες παραχωρήσεις για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δεν κατάφεραν να καταλαγιάσουν την οργή των συνδικάτων.
Όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», τα συνδικάτα προειδοποιούν τον Μακρόν ότι η σημερινή κινητοποίηση θα είναι ανάλογη ή και μεγαλύτερη του περίφημου κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» που συντάραξε τη χώρα την περίοδο 2018-19.
Υπενθυμίζεται ότι, την τελευταία φορά που ο Μακρόν προσπάθησε να προβεί σε μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών είχαν ξεχυθεί στους δρόμους τον χειμώνα του 2019-20 προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο στη χώρα.
Στη Βρετανία αύριο διαδηλώνουν οι εκπαιδευτικοί
Tην ώρα που, στη Γαλλία, διαδηλωτές, μικροί και μεγάλοι, έχουν κατακλύσει τους δρόμους της χώρας διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, στη Βρετανία, δάσκαλοι και καθηγητές ετοιμάζονται για την αυριανή απεργία.
Ο βρετανικός Τύπος επισημαίνει ότι, σ’ ένα 24ωρα, τα μισά σχολεία σε Αγγλία και Ουαλία, θα παραμείνουν κλειστά.
Την ίδια ώρα, υπενθυμίζει, ότι, πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας εξέφρασε την πρόθεση να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 66 στα 68 έτη, γεγονός που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις μελών, ακόμη και από τους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.
Όπως μεταδίδει το protothema.gr, για τους Βρετανούς εμπειρογνώμονες, το προσδόκιμο ζωής δεν έχει αυξηθεί όσο ανέμεναν, γεγονός που αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στα σχέδια του υπουργού Οικονομικών.
Αύριο, οι απεργοσπάστες δάσκαλοι και καθηγητές στη Βρετανία θα κληθούν να κάνουν μάθημα σε τάξεις με 60 άτομα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail» προσθέτοντας ότι, περίπου 12 χιλιάδες δημόσια σχολεία σε Αγγλία και Ουαλία θα παραμείνουν κλειστά.
Οι συνομιλίες που διεξήχθησαν χθες μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου Παιδείας και των συνδικάτων δεν κατέληξαν σε συμφωνία.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι αυριανές απεργίες των εκπαιδευτικών θα είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών σε Αγγλία και Ουαλία.
Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται ότι έχουν υποστεί μείωση του μισθού τους κατά 23% από το 2010, σύμφωνα με το σωματείο τους.
Οι περισσότεροι δάσκαλοι και καθηγητές κάνουν δύο δουλειές εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ασφυκτικό κόστος ζωής.
Η κυβέρνηση Σούνακ ανακοίνωσε ότι προσφέρει αύξηση στους μισθούς κατά 5% και υπόσχεται μεγάλες επενδύσεις στα σχολεία, κάτι όμως που δεν ικανοποιεί τους εκπαιδευτικούς.
«Όσοι από αυτούς δεν καταφέρνουν να βρουν δεύτερη δουλειά, αλλάζουν επάγγελμα», αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.
Σε απεργία προσανατολίζονται και οι Βρετανοί πυροσβέστες
Την ίδια ώρα, και οι πυροσβέστες του Ηνωμένου Βασιλείου διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις, που θα ξεπερνούν το 5% που τους προσφέρει, μέχρι στιγμής, η εργοδοσία. Εάν δεν τις εξασφαλίσουν, τότε θα πάνε σε εθνική απεργία -την πρώτη που πραγματοποιούν με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις μετά το 2003.
Τα μέλη του συνδικάτου των πυροσβεστών (Fire Brigades’ Union – FBU) υπερψήφισαν, σε ποσοστό 88%, την πρόταση για απεργία και πλέον όλα αναμένεται να κριθούν από τους νέους γύρους διαπραγματεύσεων τις επόμενες μέρες.