O Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Μπορώ να φέρω ειρηνευτική συμφωνία μέσα σε 24 ώρες

Για τον 76χρονο Ντόναλντ Τραμπ, που ανακοίνωσε πρώτος ότι θα διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ενόψει των εκλογών του 2024, η προεκλογική εκστρατεία έχει επί της ουσίας ήδη ξεκινήσει.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποίησε τα περασμένα 24ωρα προεκλογικές ομιλίες σε Νότια Καρολίνα και Νέο Χάμπσαϊρ. Δεδομένων των διεθνών εξελίξεων, ο ίδιος δεν θα μπορούσε παρά να αναφερθεί και σε όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.
Ο Τραμπ παρουσιάστηκε ως ειρηνοποιός. Υπενθύμισε στους ψηφοφόρους ότι ήταν «η δική του προσωπικότητα που κράτησε (σ.σ.: τις ΗΠΑ) εκτός πολέμου» και δεσμεύτηκε ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια ειρηνευτική συμφωνία «μέσα σε 24 ώρες» που θα τερμάτιζε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται, βεβαίως, ότι ο Τραμπ έχει επικρίνει έντονα τη ρωσική εισβολή. Ο ίδιος, ωστόσο, παρουσιάζεται τώρα να επενδύει προεκλογικά σε μια νεφελώδη προοπτική ειρήνευσης με την ελπίδα να ικανοποιήσει τις ομάδες των Αμερικανών ψηφοφόρων που έχουν κατά καιρούς ταχθεί υπέρ ενός πιο έντονου αμερικανικού απομονωτισμού.

Ακόμη και εντός των ΗΠΑ, ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι οι διαθέσεις των ψηφοφόρων πλέον έχουν αλλάξει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση (Chicago Council Survey) του περασμένου Δεκεμβρίου, το 76% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων, το 63% των ανεξάρτητων και το 55% των Ρεπουμπλικανών παρουσιάζονται να υποστηρίζουν την αποστολή και άλλων όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις. Υπό άλλες συνθήκες, εάν δεν είχε προηγηθεί η ρωσική εισβολή με τον τρόπο που έγινε, τα αντίστοιχα ποσοστά θα ήταν, βεβαίως, πολύ μικρότερα.

«Πρώτα έρχονται τα τανκς, μετά έρχονται τα πυρηνικά» ήταν η ανάρτηση που έκανε προ ημερών ο ίδιος ο Τραμπ στον ιστοχώρο Truth Social. Ο 76χρονος επιχειρεί, κατ’ αυτόν τον τρόπο, μέσα από τις αναφορές που κάνει στην ειρήνη, να διαφοροποιηθεί από τους Δημοκρατικούς και τον Τζο Μπάιντεν… Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι εκείνος θα μπορούσε να αλλάξει γραμμή το προσεχές διάστημα ανάλογα με τις εξελίξεις.