Επιμένει η Τουρκία για ένταξη μόνο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ-Αρνητικό το Ελσίνκι

Από το βήμα συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Αγκυρα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, άφησε να εννοηθεί ότι η τουρκική ηγεσία μπορεί να επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ το προσεχές διάστημα, αλλά όχι μαζί και της Σουηδίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία θα πρέπει να αξιολογήσει «ξεχωριστά» τις αιτήσεις για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Πιστεύω ότι θα ήταν δίκαιο να γίνει διάκριση μεταξύ μιας προβληματικής χώρας και μιας λιγότερο προβληματικής χώρας» δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Υπενθυμίζεται ότι, μία ημέρα νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. είχε δηλώσει πως «η Σουηδία θα σοκαριστεί όταν απαντήσουμε διαφορετικά στη Φινλανδία».

 

Ο Φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο, δήλωσε σήμερα ότι το γραφείο του επικοινώνησε με τον Ερντογάν αμέσως μετά τις τουρκικές δηλώσεις της Κυριακής περί ένταξης μόνο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και όχι της Σουηδίας.

Επισήμως, πάντως, η φινλανδική ηγεσία δηλώνει, πράγμα το οποίο επανέλαβε σήμερα και η ηγεσία του φινλανδικού ΥΠΕΞ, ότι επιθυμεί την ταυτόχρονη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αν και οι απόψεις για το εν λόγω θέμα εντός των φινλανδικών συνόρων διίστανται, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Φινλανδία πηγαίνει και σε εκλογές τον επόμενο Απρίλιο.