ΠΟΥ για COVID-19: Εξακολουθεί να συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης

«Καμπανάκι» για τον κορωνοϊό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που με ανακοίνωση που δημοσίευσε τη Δευτέρα (30/1), τονίζοντας ότι η νόσος εξακολουθεί να βρίσκειται σε κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης, εκφράζοντας, όμως, ταυτόχρονα, την αισιοδοξία ότι μεταβαίνουμε σε μία φάση κατά την οποία αναμένεται να μειωθούν οι νοσηλείες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πανδημία πιθανόν να βρίσκεται σε ένα «μεταβατικό σημείο» που συνεχίζει να χρειάζεται προσεκτική διαχείριση για να «περιορίσει τις πιθανόν αρνητικές επιπτώσεις».

Τρία χρόνια αφότου ξέσπασε η πανδημία του COVID-19 και αφού πάνω από 6,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έχει εκφράσει την ελπίδα πως πρόκειται να τερματιστεί η κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης μέσα στο 2023, ειδικά αν βελτιωθεί παγκοσμίως η πρόσβαση στα μέσα αντιμετώπισης.

«Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι μέσα στον επόμενο χρόνο ο κόσμος θα μεταβεί σε μια νέα φάση στην οποία θα μειωθούν οι νοσηλείες από COVID-19 και οι θάνατοι θα πέσουν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο», είπε ο Γκεμπρεγέσους σε συνεδρίαση του ΠΟΥ την Δευτέρα (30/1).
Σύμβουλοι της επιτροπής ειδικών του ΠΟΥ, σε δηλώσεις που παραχώρησαν στο Reuters τον Δεκέμβριο του 2022, ανέφεραν ότι μάλλον δεν έχει έρθει τη στιγμή να λήξει η κατάσταση συναγερμού δεδομένης της αβεβαιότητας για το κύμα των μολύνσεων στην Κίνα μετά την άρση των αυστηρών μέτρων στο πλαίσιο της πολιτικής της μηδενικής κόβιντ στο τέλος του 2022.