H&M: Μεγάλη πτώση κερδών το δ΄ τρίμηνο του 2022

Κατά 6% αυξήθηκαν συνολικά οι πωλήσεις του σουηδικού ομίλου ένδυσης και αξεσουάρ H&M το 2022, ενώ, εξαιρώντας τις αγορές της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανία, αυτές ενισχύθηκαν περισσότερο κατά 8%.

Συνολικά τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου επηρεάστηκαν από τη μείωση των δραστηριοτήτων του στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του προηγουμένου έτους εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και από την αλματώδη άνοδο του κόστους ενέργειας, μεταφοράς φορτίων και υφασμάτων.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2022, οι πωλήσεις παρέμειναν σταθερές, ενώ εξαιρώντας τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, η αύξηση ανήλθε στο 2%. Ωστόσο, τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου διολίσθησαν σημαντικά εν μέρει λόγω των τιμών στην ενέργεια, στη μεταφορά φορτίων και στα υφάσματα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το moneyreview.gr. Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 87% στα 821 εκατ. σουηδικές κορώνες, ήτοι κινήθηκαν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

«Παρότι το 2022 ήταν ένα ταραχώδες έτος που σφραγίστηκε από αρνητικούς εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι γεωπολιτικές προκλήσεις και ο αρκετά υψηλός πληθωρισμός, οι πωλήσεις μας αυξήθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση», δήλωσε σχετικά η διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου, Χελένα Χέλμερσον, αναφερόμενη ιδίως στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις επιπτώσεις που αυτός έχει στη διεθνή οικονομία. Επίσης, παρατήρησε τα εξής; «Η απόφασή μας να μειώσουμε τη δραστηριότητά μας στη Ρωσία, η οποία ήταν σημαντική και κερδοφόρος αγορά, είχε δραστικά αρνητική επίδραση στα αποτελέσματά μας».

Η Χέλμερσον επίσης αναφέρθηκε στην αύξηση του κόστους πρώτων υλών και μεταφοράς φορτίων σε συνδυασμό με την αξία του αμερικανικού δολαρίου, που οδήγησε σε υψηλό κόστος. «Αντί να μετακυλίσουμε το πλήρες κόστος στους καταναλωτές, επιλέγουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας στην αγορά», προσέθεσε.

«Οι εξωτερικοί παράγοντες που επηρέασαν δυσμενώς το κόστος σταδιακά αντιστρέφονται και αναμένεται να συμβάλουν θετικά στα αποτελέσματα το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Το κόστος είναι ήδη χαμηλότερο για τις παραγγελίες που γίνονται τώρα, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Επιπλέον, το δεύτερο εξάμηνο θα φανεί η θετική επιρροή του προγράμματος μείωσης κόστους και αύξησης αποδοτικότητας, που αναμένεται να εξασφαλίσει ετήσια εξοικονόμηση 2 δισ. σουηδικών κορωνών», είπε, εν κατακλείδι η Χελένα Χέλμερσον.