Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ έφτιαξε τη δική της «λίστα του Σίντλερ» - Μάζευε κρυφά χρήματα για να σώσει Αφγανές

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες λίρες για να σώσει περισσότερες από 100 γυναίκες δικηγόρους και τις οικογένειές τους που βρίσκονταν αντιμέτωπες με δολοφονία στο Αφγανιστάν.

Η συγγραφέας του «Χάρι Πότερ» έκανε την τεράστια δωρεά της όταν η Βρετανία και η Αμερική αποχώρησαν γρήγορα από την Καμπούλ, αφήνοντας εκατοντάδες γυναίκες δικαστές, εισαγγελείς και συνηγόρους υπό την απειλή των Ταλιμπάν.

Το ένα εκατομμύριο δολάρια που εξασφάλισε η Ρόουλινγκ από τον επιχειρηματία και φιλάνθρωπο λόρδο Μάικλ Χιντζ, συν άλλα μεγάλα ποσά από άλλες εξέχουσες προσωπικότητες και μικρότερες δωρεές από το κοινό, θα έδιναν τη δυνατότητα σε συνολικά 508 Αφγανούς να φύγουν με αεροπλάνο από τη χώρα.

Σε μια επιχείρηση πραγματικά ζωής ή θανάτου, οι γυναίκες δικηγόροι και οι οικογένειές τους έπρεπε να κρυφτούν σε υπόγεια προτού μεταφερθούν κρυφά στα αεροδρόμια και πετάξουν προς την ελευθερία.

Η παρέμβαση της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ έσωσε πολλές ζωές

Η γενναιοδωρία της συγγραφέως του Χάρι Πότερ στη διάσωση των ανθρώπων το 2021 έγινε γνωστή μόλις την Πέμπτη σε μια συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων.

Ο λόρδος Ντέιβιντ Άλτον μίλησε για το πώς η συγγραφέας και ο λόρδος Χιντζ «σε μια στιγμή σαν τη λίστα του Σίντλερ» ήρθαν να βοηθήσουν όταν η βετεράνος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βαρόνη Έλενα Κένεντι, χρειάστηκε χρήματα για να σώσει γυναίκες δικηγόρους -κυρίως δικαστές- και τις οικογένειές τους.

Ο λόρδος Άλτον είπε ότι, χάρη στην «αυθόρμητη, γενναιόδωρη και πολύ σημαντική» ιδιωτική χρηματοδότηση, απομακρύνθηκαν περίπου 500 άνθρωποι, οι 103 εκ των οποίων ήταν γυναίκες δικηγόροι, οι οποίες, μαζί με τα παιδιά και τους συζύγους τους, ήταν σε λίστες δολοφονιών των Ταλιμπάν.

«Γνώρισα μερικές από τις γυναίκες δικαστές και ξέρω ότι η παρέμβαση του ευγενούς λόρδου και της συγγραφέως Τζ. Κ. Ρόουλινγκ έσωσε αναμφίβολα πολλές ζωές»», είπε χαρακτηριστικά ο Άλτον.

Τέσσερα εκατομμύρια λίρες κόστισε η επιχείρηση της διάσωσης με τη συμμετοχή της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Η βαρόνη Κένεντι ανακάλυψε ότι η ναύλωση ενός αεροπλάνου για να πετάξει από το Αφγανιστάν θα κόστιζε 650.000 λίρες σε κάθε ταξίδι. Για να μεταφερθούν τα 508 άτομα που κατάφερε να βοηθήσει χρειάστηκαν τελικά τρεις πτήσεις, καθώς επίσης και κρησφύγετα και μυστική μεταφορά στα αεροδρόμια.

Στη συνέχεια έπρεπε να φιλοξενηθούν στην Αθήνα -η οποία, σύμφωνα με την Daily Mail, επιλέχθηκε ακριβώς γιατί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπήρξε δικαστής- για όσο θα βρίσκονταν στη διαδικασία αίτησης ασύλου σε όλο τον κόσμο. Αυτό σήμαινε ότι χρειάζονταν συνολικά 4 εκατομμύρια λίρες.