H Παλαιστινιακή Αρχή διακόπτει τον συντονισμό ασφαλείας με το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε τη διακοπή του συντονισμού ασφαλείας με το Ισραήλ, μετά την επιχείρηση που πραγματοποίησε το τελευταίο στη Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Όχθη, κατά την οποία σκοτώθηκαν 9 Παλαιστίνιοι.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα, ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας, Nabil Abu Rudeineh, δήλωσε ότι ο συντονισμός ασφαλείας με το Ισραήλ «δεν υπάρχει πλέον» μετά την επιχείρηση Τζενίν.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, αυτή η ανακοίνωση ήρθε μετά από έκτακτη συνεδρίαση της παλαιστινιακής ηγεσίας στη Ραμάλα, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση στη Τζενίν.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την Πέμπτη τη λύπη τους για την απόφαση της Παλαιστινιακής Αρχής να σταματήσει τον συντονισμό ασφαλείας με το Ισραήλ.

«Σαφώς δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι το σωστό βήμα που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή», είπε στους δημοσιογράφους η Μπάρμπαρα Λιφ, η κορυφαία διπλωμάτης των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή. Πρόσθεσε «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό για τις δύο πλευρές να διατηρήσουν τον συντονισμό για την ασφάλεια, και εάν υπάρχει θέμα, τότε ο συντονισμός ασφαλείας μεταξύ τους πρέπει να ενισχυθεί».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε «στενή επαφή» από το πρωί της Πέμπτης με την Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισραήλ σχετικά με αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση, εκφράζοντας τον «φόβο» της Ουάσιγκτον για την επιδείνωση της κατάστασης στο έδαφος.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η χώρα της καλεί και τις δύο πλευρές να «αποκλιμακώσουν».

Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, οι συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 9 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων μια ηλικιωμένη, και δεκάδες τραυματισμούς.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι εξαπέλυσε επιχείρηση στη Τζενίν με στόχο μέλη του κινήματος Ισλαμικής Τζιχάντ «που σχεδίαζαν να εξαπολύσουν επιθέσεις».

Αργότερα την Πέμπτη, το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν νεαρό κοντά στη Ραμάλα στην κεντρική Δυτική Όχθη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοινώνει τη διακοπή του συντονισμού ασφαλείας με το Ισραήλ και το 2019 και το 2020 ανακοίνωσε την ίδια απόφαση, αλλά δεν εφαρμόστηκε επί τόπου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Όσλο μεταξύ του Ισραήλ και της PLO το 1993, θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός ασφαλείας μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και των δύο μερών.