Ερντογάν: Ακύρωσε την επίσκεψη στη Γερμανία και τη συνάντηση με Σολτς

Ακύρωσε τη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σόλτς, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή (27/1), με αντικείμενο συζήτησης το παρασκήνιο των τουρκικών εκλογών και τον τρόπο που αυτές επηρεάζουν τους Τούρκους κατοίκους της Γερμανίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ ο Τούρκος πρόεδρος επρόκειτο να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Βερολίνο, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, δεν μπόρεσε να επιτευχθεί συναίνεση κατά τις συνομιλίες μεταξύ του Συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής του Σουλτς, Γιένς Πλοτνερ και του εκπροσώπου του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σχετικά με το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα της επίσκεψης.

Επιπλέον, φαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη με τον βουλευτή του AKP, Μουσταφά Ατσίκγκιοζ και τη στάση του απέναντι στους Κούρδους.

Σημειώνεται ότι, στις 16 Ιανουαρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας κάλεσε τον Πρέσβη της Τουρκίας στο Βερολίνο μετά από διαρροή αποσπασμάτων ομιλίας του Ατσίκγκιοζ στη Γερμανία όπου ζητούσε την «εξόντωση» των υποστηρικτών του ΡΚΚ και του κινήματος Γκιουλέν.Ο Ατσίκγκιοζ συμμετείχε σε εκδήλωση της«Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Ιδεαλιστικών Τουρκικών Ενώσεων Γερμανίας», μια οργάνωση που πρόσκειται στον ακροδεξιό εταίρο του ΑΚΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Οι εσωτερικές εντάσεις της Τουρκίας προβληματίζει τη Γερμανία καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 14 Μαΐου και ο απόηχος τους επηρεάζει τους Τουρκικής καταγωγής κατοίκους της Γερμανίας. Περίπου το 3,4 τοις εκατό του πληθυσμού της Γερμανίας κατάγεται από την Τουρκία. Αυτή η ομάδα αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του συνολικού εκλογικού σώματος της Τουρκίας. Στις εκλογές της Τουρκίας το 2018, περίπου οι μισοί από αυτούς ψήφισαν, και οι περισσότεροι υπέρ του Προέδρου Ερντογάν.

Πάνω από 6 εκατομμύρια Τούρκοι ζουν εκτός της πατρίδας τους με τους περισσότερους να είναι συγκεντρωμένοι σε χώρες της δυτικής Ευρώπης. Κατά τις εκλογές μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα τουρκικά προξενεία των αντίστοιχων χωρών και ψηφίζουν όσοι είναι άνω των 18 ετών.