Βουλιάζει η κυβέρνηση των Συντηρητικών στα σκάνδαλα - Θηλιά στο Ρίσι Σούνακ

Μια επίμονη οσμή σκανδάλων πλανάται πάνω από το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας και δεν αφήνει σε ησυχία τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία του Λάνκασιρ της βορειοδυτικής Αγγλίας έσπευσε να περηφανευτεί ότι έκοψε πρόστιμο στον Σούνακ επειδή δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαινε.

Ο πρωθυπουργός, που είχε υποσχεθεί κατά την άφιξή του στη Ντάουνινγκ Στριτ τον περασμένο Οκτώβριο να ηγηθεί με «επαγγελματισμό, ακεραιότητα και υπευθυνότητα», ζήτησε συγνώμη την Πέμπτη για το «μικρό λαθάκι κρίσης» κι η κριτική εις βάρος του θα είχε ατονήσει αν δεν ήταν το δεύτερο πρόστιμο σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου που επιβλήθηκε στον Σούνακ, μετά από εκείνο την άνοιξη του 2022, επειδή παρέστη για λίγο σε κορωνοπάρτι του τότε πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ μεσούντος του lockdown.

Φορολογική έρευνα για υπουργό επικρατείας του Σούνακ

Και σαν να μην έφθαναν αυτά , τη Δευτέρα ανακοινώθηκε έρευνα για τις φορολογικές υποθέσεις του προέδρου των Συντηρητικών και πρώην υπουργού Οικονομικών, Ναντχίμ Ζαχάουι μετά από σειρά καταγγελιών για τη συμπεριφορά υπουργών της κυβέρνησης Σούνακ, που έκανε πολλούς βουλευτές των Τόρηδων να φοβούνται για το δημόσιο αντίκτυπο για το κόμμα.

Όπως αποκαλύφθηκε πριν λίγες ημέρες, ο Ζαχάουι, νυν πρόεδρος των Τόρηδων και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης Σούνακ, είχε εκκρεμότητες με την φορολογική υπηρεσία (HMRC) και μάλιστα κατά το διάστημα που ήταν υπουργός Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Τζόνσον, την περίοδο μεταξύ 5 Ιουλίου έως 6 Σεπτεμβρίου του 2022. Ο Ζαχάουι παραδέχθηκε τελικά την Κυριακή ότι είχε μπλεξίματα πέρυσι με τις φορολογικές Αρχές της χώρας. Σύμφωνα με το BBC, αναγκάστηκε να πληρώσει έως και πέντε εκατομμύρια λίρες (5,7 εκατ. ευρώ) -εκ των οποίων το 30% φέρεται να αφορά σε πρόστιμο, επειδή δεν είχε δηλώσει σωστά τα εισοδήματά του μετά την πώληση των μετοχών του στην εταιρεία δημοσκοπήσεων, YouGov, της οποίας είναι συνιδρυτής. Ωστόσο, τη διαπραγμάτευση για το πρόστιμο, φαίνεται ότι την είχε κάνει το περασμένο καλοκαίρι όταν ήταν υπουργός Οικονομικών. Ο Ζαχάουι δεν διέψευσε τη σύγκρουση συμφερόντων, αλλά έκανε λόγο για ένα «απρόσεκτο και όχι εσκεμμένο λάθος» κι αρνήθηκε να παραιτηθεί.

Πόσο θα αντέξει; Υπό την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «ξεκαθαρίσει» τι γνώριζε ή δεν γνώριζε για την υπόθεση, αλλά και αρκετών συντηρητικών βουλευτών ο Σούνακ διέταξε χθες έρευνα από τον ανεξάρτητο σύμβουλο για ζητήματα ηθικής για το φορολογικό ζήτημα του Ζαχάουι δηλώνοντας πως «υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν».

Απανωτά σκάνδαλα στελεχών της κυβέρνησης Σούνακ

Ο Ζαχάουι είναι το τέταρτο μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Σούνακ, που εμπλέκεται σε κάποιας μορφής σκάνδαλο. Το περασμένο Νοέμβριο και μόλις δύο εβδομάδες μετά τον διορισμό του ο σερ Γκάβιν Γουίλιαμσον παραιτήθηκε από υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης Σούνακ μετά από καταγγελίες συναδέλφων του για εκφοβισμό, όσο βρισκόταν σε προηγούμενους ρόλους.

Αντικείμενο εσωτερικών ερευνών για αντίστοιχες κατηγορίες -εκφοβισμό υφισταμένων – αντιμετωπίζει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σούνακ και υπουργός Δικαιοσύνης, Ντόμινικ Ράαμπ, αλλά παραμένει προσκολλημένος στο πόστο του, όπως και η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν, που κατηγορήθηκε ότι χειρίστηκε χωρίς προφύλαξη εμπιστευτικές πληροφορίες.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά για το ήδη τρωθέν κύρος των Συντηρητικών, οι Sunday Times αποκάλυψαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που παραιτήθηκε μετά το σκάνδαλο “Partygate” προ μηνών, είχε εξασφαλίσει το 2020 πιστωτική γραμμή 800.000 λιρών για να χρηματοδοτήσει τον τρόπο διαβίωσής του ως πρωθυπουργός με τη συνδρομή ενός φίλου του, του πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs και δωρητή του Συντηρητικού Κόμματος, Ρίτσαρντ Σαρπ, ο οποίος βοήθησε να βρεθεί εγγυητής για το εν λόγω δάνειο, ενώ διεκδικούσε την προεδρία του BBC. Στη συνέχεια, ο Τζόνσον πρότεινε τον Σαρπ για τη θέση του προέδρου του ΔΣ του βρετανικού δικτύου. Αμφότεροι απέρριψαν στη συνέχεια ως «παράλογες» τις κατηγορίες περί σύγκρουσης συμφερόντων.

Οι αποκαλύψεις αυτές για τους Τόρηδες του Σούνακ είναι προφανώς «βούτυρο στο ψωμί» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, την ώρα που οι Συντηρητικοί υπολείπονται κατά μέσο όρο 20 ποσοστιαίες μονάδες των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις. «Όλα αυτά θυμίζουν λίγο μπανανία», σχολίασε ο Τζον Νίκολσον, βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).