Γερμανία: Υπέκυψε ο Σολτς στην πίεση των ΗΠΑ – Leopard στην Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα την παράδοση γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, όπως δήλωσαν στο POLITICO δύο αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα.

Αυτή η απόφαση είναι μια σημαντική κι αποφασιστική στιγμή στον πόλεμο, καθώς ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο για έναν ευρύτερο συνασπισμό χωρών, προκειμένου να στείλει άρματα μάχης στην πρώτη γραμμή κατά των Ρώσων. Καθώς τα άρματα μάχης Leopard 2 κατασκευάζονται στη Γερμανία, το Βερολίνο πρέπει να δώσει την άδειά του για την επανεξαγωγή τους.

Το Βερολίνο αντιστέκεται εδώ και καιρό στην αποστολή των Leopard 2, θέλοντας η Ουάσιγκτον να κάνει αυτή το πρώτο βήμα σε ό,τι αφορά στην αποστολή βαρέων τεθωρακισμένων. Αυτό το είδος κοινής δράσης φάνηκε ότι θα πάρει σάρκα και οστά την Τρίτη, με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους να λένε ότι η αμερικανική κυβέρνηση τείνει προς την αποστολή «σημαντικού αριθμού» αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία. Μια ανακοίνωση για τα τανκς των ΗΠΑ θα μπορούσε να έρθει ήδη αυτή την εβδομάδα.

Η ανακοίνωση του Σολτς αναμένεται να επισημοποιηθεί σήμερα σε μια ομιλία στο γερμανικό κοινοβούλιο στη 13.00. Σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους, η Γερμανία θα επιβεβαιώσει επίσης ότι θα επιτρέψει σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, να στείλουν τα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία. Η Βαρσοβία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι υπέβαλε ένα πολυαναμενόμενο επίσημο αίτημα για επανεξαγωγή των Leopard της.

Οι κορυφαίοι νομοθέτες από τους δύο εταίρους του συνασπισμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Σολτς, τους Πράσινους και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), καλωσόρισαν τη βούληση της καγκελαρίου.

Η Στρακ-Ζίμερμαν του FDP είπε στο POLITICO ότι «η απόφαση ήταν σκληρή και άργησε πάρα πολύ», αλλά τελικά είχε γίνει «αναπόφευκτη».

«Το ότι η Γερμανία επιτρέπει στις χώρες εταίρους της να παραδώσουν τα άρματα μάχης Leopard 2 και επίσης παραδίδει τα δικά της άρματα μάχης είναι λυτρωτικά νέα για τον κακοποιημένο και γενναίο ουκρανικό λαό».

Ο Στρακ-Ζίμερμαν, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου, πρόσθεσε ότι η απόφαση του Σολτς «σημαίνει ένα σημαντικό βήμα για την απώθηση της βάρβαρης επίθεσης της Ρωσίας σε έναν αθώο λαό. Με την πολύ ουσιαστική βοήθεια που έχει ήδη προσφέρει η Γερμανία τους τελευταίους μήνες και θα συνεχίσει να παρέχει με τον εταίρο της, έγινε σήμερα ένα αποφασιστικό βήμα στον δρόμο της επιστροφής προς την ειρήνη και την ελευθερία».

Ο Anton Hofreiter των Πρασίνων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, είπε ότι «η απόφαση να υποστηριχθεί η Ουκρανία με το Λέοπαρντ 2 είναι η σωστή».

Ωστόσο, παραπονέθηκε επίσης ότι «θα ήταν καλύτερο για τη διεθνή φήμη της Γερμανίας να αποφασίσει πιο γρήγορα. Συγκεκριμένα, πολλές χώρες στην Ευρώπη ενοχλήθηκαν να εξαρτήσουν την παράδοση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ο Πούτιν θα είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί σοβαρά μόνο όταν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο ούτε μακροπρόθεσμα».

Η Katja Leikert, βουλευτής από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), το κύριο γερμανικό κόμμα της αντιπολίτευσης, δήλωσε: «Για άλλη μια φορά, πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για τους Αμερικανούς και τον ρόλο που έπαιξαν στο ξεκλείδωμα αυτού».

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel ανέφερε επίσης το βράδυ της Τρίτης ότι ο καγκελάριος αποφάσισε να προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης Leopard, λέγοντας ότι η Γερμανία θα στείλει μια παρτίδα Leopard 2 ως μέρος ενός ευρύτερου συνασπισμού χωρών που θα έστελναν επίσης το γερμανικής κατασκευής όχημα. Μια παρτίδα αποτελείται συνήθως από 14 τανκς.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Να σημειωθεί ότι η Ουκρανία πίεσε σκληρά τη Γερμανία ώστε να συμφωνήσει να στείλει τανκς στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ Ramstein στη Γερμανία, την περασμένη Παρασκευή, αλλά ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους διέψευσε τις ελπίδες του Κιέβου, λέγοντας ότι δεν είχε ληφθεί ακόμα απόφαση.

Αξιωματούχοι στο Βερολίνο λένε, ωστόσο, ότι ο Πιστόριους, ο οποίος διορίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, πίεζε ενεργά στο παρασκήνιο για να επιτύχει μια σημαντική παράδοση τανκς