Δεν βρέθηκε στρατιωτικός εξοπλισμός στους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας

Οι επιθεωρήσεις που έγιναν στους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς δεν βρήκαν κάποιον στρατιωτικό εξοπλισμό στις εγκαταστάσεις αυτές, καταρρίπτοντας έναν ισχυρισμό της Ρωσίας.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ/IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι δηλώσεις του Γκρόσι διατυπώθηκαν την επομένη της κατηγορίας που προήλθε από ρωσική υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία αποθηκεύει όπλα που προμηθεύεται από τη Δύση μέσα στους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε όλη τη χώρα, ισχυρισμός που απορρίφθηκε ως ψευδής από ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο.

Ο Γκρόσι δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η υπηρεσία του έχει εγκαταστήσει μόνιμη παρουσία σε όλες της πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας και ότι ο ίδιος έδωσε εντολή για τις σημερινές επιθεωρήσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν κάποιες από αυτές περιέχουν στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Το αποτέλεσμα αυτών των επιθεωρήσεων ήταν αρνητικό», δήλωσε.

Ο Γκρόσι πρόσθεσε ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο ΔΟΑΕ είναι σε θέση να «διαψεύσει κατηγορίες ότι παράνομα και πολύ επικίνδυνα πράγματα λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις αυτές», επικαλούμενος παλαιότερες κατηγορίες για τη δημιουργία «βρώμικης βόμβας».