ΗΠΑ-Τουρκία: Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των διαβουλεύσεων για τα F-35

Αντιπροσωπείες του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησαν τον δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων για τα F-35 στις 18 Ιανουαρίου 2023 στην Ουάσιγκτον, καθώς ο πρώτος γύρος είχε διεξαχθεί στην Τουρκία μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την άνοιξη η επόμενη συνάντηση
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις μέσω της επόμενης συνάντησης που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα την άνοιξη του 2023.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν, ότι ο Ερντογάν προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά και να καταφέρει να εξασφαλίσει άλλη μία θητεία, θα συντηρήσει τις προκλήσεις κατά της Αθήνας ενώ την ίδια στιγμή θα πιέσει στο παρασκήνιο τις ΗΠΑ προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για την πώληση μαχητικών στην Άγκυρα.

Ο δύσκολος δρόμος προς τις παράλληλες κάλπες

Αν και φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, ο Ερντογάν θέλει να εξασφαλίσει το πολυπόθητο ναι από τις ΗΠΑ για τα μαχητικά πριν τις εκλογές γιατί στο εσωτερικό της Τουρκίας υπάρχει αρκετή γκρίνια σχετικά με την αλλαγή των ισορροπιών στο Αιγαίο, καθώς και την αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον, στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα αιτήματα Ελλάδας και Τουρκίας.

Το βέβαιο είναι ότι στην Ουάσιγκτον θέλουν να επικρατήσουν ήρεμα νερά στο Αιγαίο το προσεχές διάστημα ενώ καθόλου τυχαία δεν είναι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε Αθήνα και Άγκυρα που προγραμματίζεται για το προσεχές διάστημα.

Η παρουσία του σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ίσως είναι και μία προσπάθεια των ΗΠΑ να δηλώσουν την απαίτησή τους για ηρεμία και σταθερότητα. Αυτό έδειξε άλλωστε και η αναφορά στην κοινή δήλωση Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου περί ανάγκης σταθερότητας και ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας στην Ανατολική Μεσόγειο.