Λίβανος: Ανοίγει ξανά ο φάκελος για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020

Ο δικαστής που ερευνά την έκρηξη η οποία σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού, ανοίγει ξανά το φάκελο της υπόθεσης μετά από έναν χρόνο που έμεινε «παγωμένη».

Ειδικότερα, η έρευνα για την έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε 220 ανθρώπους, άφησε πίσω της 6.500 τραυματίες και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στη Βηρυτό είχε παγώσει λόγω πολιτικών εντάσεων και νομικών προσφυγών σε βάρος του επικεφαλής ερευνητή, του δικαστή Ταρέκ Μπιτάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που παραχώρησε δικαστική πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Μπιτάρ ξεκίνησε και πάλι τις εργασίες του επικαλούμενος νομική μελέτη που αμφισβητεί τα επιχειρήματα βάσει των οποίων ανεστάλη η έρευνα. Δεν ήταν άμεσα σαφές ποιος εκπόνησε τη μελέτη αυτή.

Η έρευνα παρέλυσε εντελώς στις αρχές του 2022 λόγω της συνταξιοδότησης δικαστών από δικαστήριο που έπρεπε να κρίνει μια σειρά από προσφυγές κατά του Μπιτάρ, οι οποίες υποβλήθηκαν από αξιωματούχους τους οποίους εκείνος ήθελε να ανακρίνει, πριν να μπορέσει να συνεχίσει με το έργο του.

Σημειώνεται πως, με εντολή του άνω δικαστή απελευθερώθηκαν πέντε κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι και εργολάβοι που εργάζονταν στο λιμάνι πριν ή κατά την 4η Αυγούστου του 2020, οπότε και έγινε η έκρηξη.

Υπενθυμίζεται ότι, η έκρηξη, μια από τις πλέον ισχυρές, μη πυρηνικές εκρήξεις που έχουν καταγραφεί ποτέ, προκλήθηκε από εκατοντάδες τόνους νιτρικής αμμωνίας που είχαν εκφορτωθεί στο λιμάνι το 2013.