Η Πολωνία θα μπορούσε να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία ακόμη και χωρίς την έγκριση του Βερολίνου, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι. Εν τω μεταξύ, καθώς η πίεση στη Γερμανία αυξάνεται, το Βερολίνο λέει ότι θα λάβει σύντομα μια απόφαση για το ζήτημα.
Σύμφωνα με τον Μοραβιέτσκι, η Βαρσοβία θα ζητήσει επισήμως άδεια από την κατασκευάστρια Γερμανία για να στείλει τα συγκεκριμένου τύπου άρματα μάχης στην Ουκρανία, προκειμένου η τελευταία να αντιμετωπίσει τους Ρώσους εισβολείς.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας διεθνούς συμμαχίας για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία επιτυγχάνει.
Ωστόσο, ο Μοραβιέτσκι επισήμανε ότι ακόμη και αν η Γερμανία δεν αποτελέσει μέρος αυτής της ad-hoc συμμαχίας για την αποστολή αρμάτων, αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αποστολή του σχετικού εξοπλισμού.
Χθες Κυριακή, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι η χώρα της δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο σε αποστολές πολεμικού υλικού από την Πολωνία προς την Ουκρανία.
Πιστόριους: Σύντομα η απόφαση για την παράδοση των Leopard
Εν τω μεταξύ, καθώς αυξάνεται η πίεση στη Γερμανία από τους Δυτικούς συμμάχους, αλλά και οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το Βερολίνο λέει ότι θα λάβει σύντομα μια ταχεία απόφαση για την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι αναμένει εγκαίρως απόφαση για την παράδοση των αρμάτων μάχης, προσθέτοντας ότι τα θεωρεί απαραίτητα για μια ουκρανική επίθεση στις περιοχές του ανατολικού Λουχάνσκ και του Ντονμπάς.
«Όλοι καταλαβαίνουν την ανάγκη στην οποία βρίσκεται (ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι) και γι’ αυτό θα υπάρξει μια απόφαση σύντομα, όποια και αν είναι αυτή», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους.
«Ότι χρειάζονται τανκς, ότι χρειάζεται μια επιθετική κίνηση σε σχέση με το Ντονμπάς και με το Λουχάνσκ, αυτό είναι απολύτως σαφές, αλλά πώς θα εξοπλιστεί τότε πρέπει να φανεί, αλλά υπάρχουν και άλλα κράτη που μπορούν να συνεισφέρουν», δήλωσε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD την Κυριακή.
Αν και περιέγραψε τη Γερμανία ως «έθνος των Leopard», προσθέτοντας ότι έχει μια «ειδική ευθύνη στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε», ο Πιστόριους τόνισε ότι η απόφαση για τα τανκς Leopard θα πρέπει «να είναι απόλυτα συντονισμένη» με τους συμμάχους.
«Μιλάμε για βαριά τεθωρακισμένα όπλα που μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν για επιθετικούς σκοπούς, και πρέπει να σταθμίσουμε πολύ προσεκτικά πότε θα τα φέρουμε στην εξίσωση, και νομίζω ότι είναι σωστό να το κάνουμε προσεκτικά με βάση το γερμανικό και ευρωπαϊκό συμφέρον και όχι βιαστικά ή απερίσκεπτα», πρόσθεσε ο Πιστόριους.
Τα όπλα που προορίζονται για πόλεμο και που κατασκευάζονται στη χώρα δεν μπορούν να επανεξαχθούν χωρίς την έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία.
Σύμφωνα με τον «Νόμο για τον έλεγχο των όπλων πολέμου» η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να συναινέσει σε οποιαδήποτε παράδοση όπλων γερμανικής κατασκευής σε εμπόλεμη ζώνη.
Ορισμένοι αξιωματούχοι του Κιέβου έχουν εκφράσει απογοήτευση για την αναποφασιστικότητα του Βερολίνου σχετικά με το αν θα στείλει τα τανκς του στην Ουκρανία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Άντριι Μέλνικ μιλώντας στο CNNi, είπε ότι η έλλειψη δράσης της Γερμανίας είναι μια «τεράστια απογοήτευση για όλους τους Ουκρανούς».