Politico: Η Μέτσολα «αμέλησε» να δηλώσει 125 δώρα - Της χάρισαν χρυσά κεντήματα, πανάκριβα κασκόλ, σαμπάνιες και βάζα

Ένα λευκό φόρεμα με χρυσά κεντήματα, ένα κασκόλ, ασύρματα ακουστικά, αποξηραμένα λουκάνικα, σοκολάτες, σαμπάνιες, κέικ, μπισκότα είναι μερικά από τα δώρα που δήλωσε εκτός προθεσμίας στο δημόσιο μητρώο για τους ευρωβουλευτές η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, σύμφωνα με το Politico.

Μετά το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate και τη δυσπιστία για τα δώρα που λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές αλλά και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών από τρίτους, η πρόεδρος της ευρωβουλής Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε 142 δώρα, σε δημόσιο μητρώο για τους ευρωβουλευτές,μ μια κίνηση που δείχνει τους κανόνες περιορισμένης διαφάνειας στο συγκεκριμένο όργανο. Το μητρώο ενημερώνεται σπάνια.

Σύμφωνα με το Politico, η Μέτσολα δεν δήλωσε 125 δώρα της λίστας εντός της προθεσμίας που προβλέπεται για τους ευρωβουλευτές. Ο κώδικας συμπεριφοράς του οργάνου προβλέπει ότι οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να δηλώνουν τα δώρα το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα που ακολουθεί τον μήνα κατά τον οποίο τα έλαβαν.

«Θέλει να δώσει το παράδειγμα» υποστηρίζει η ομάδα της

Πάντως, η ομάδα της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζει ότι η Μέτσολα προχώρησε στη δήλωση για να δώσει το παράδειγμα και να «σπάσει» το πέπλο σιωπής για τα δώρα που λάμβαναν οι προκάτοχοί της, αφού κανείς δεν τα είχε δημοσιοποιήσει.

Εκπρόσωπος της Μέτσολα δήλωσε ότι η προθεσμία δήλωσης δεν ισχύει για την πρόεδρο του οργάνου κατά το έθιμο. «Θέλει να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή και να δώσει το παράδειγμα, ώστε να ακολουθήσουν και άλλοι ευρωβουλευτές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπός της.

Πάντως, ο διευθυντής της Transparency International EU και πρώην ευρωβουλευτής, σχολίασε ότι «αυτό δείχνει ότι το σύστημα έχει σπάσει». «Δεν μπορείς να λειτουργείς αυτό τος σύστημα με βάση άγραφους κανόνες. Είναι καλό που το έκανε τώρα, αλλά δεν υπάρχει έπαθλο για την τήρηση των κανόνων».

Από την πλευρά του, ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων Terry Reintke, ανέφερε ότι η καθυστερημένη δήλωση της Μέτσολα έδειξε θα πρέπει να υπάρξει ένα ανεξάρτητο όργανο δεοντολογίας της ΕΕ με έδρα εκτός Κοινοβουλίου. «Η διαφάνεια θα πρέπει να ισχύει για όλους, επομένως είναι καλό που τα δημοσιοποιεί τώρα», είπε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μια πολύ καλύτερη επιβολή των κανόνων, που δεν γίνεται να ελέγχονται μόνο από τις εσωτερικές δομές ελέγχου.

Φορέματα, κασκόλ, βάζα, σαμπάνια και σοκολάτες

Τα δώρα που δήλωσε η Μέτσολα είναι διαφορετικά σε αξία και είδος, ενώ προέρχονται τόσο από ηγέτες της Ευρώπης όσο και ιδιώτες.

Με βάση τη δήλωσή της, ανάμεσα στα δώρα που έλαβε είναι:

  • Ένας χρυσός πύργος από τον Μαροκινό πολιτικό Naam Mayara
  • Ένα λευκό φόρεμα με χρυσά κεντήματα από την Φόζια Ζέιναλ, πολιτικό του Μπαχρέιν.
  • Ένα κασκόλ από τη Γαλλίδα Πρωθυπουργό, Ελιζαμπέτ Μπορν
  • Ασύρματα ακουστικά από το γερμανικό Κοινοβούλιο
  • Ένα βιβλίο για την Μπριζ από την πρύτανη του Κολεγίου της Ευρώπης, Φεντερίκα Μογκερίνι
  • Μία λευκή μπλούζα από την Προέδρο της Μολδαβίας, Maia Sandu
  • Ένα βάζο από την τσέχικη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ
  • Ένα διακοσμητικό πιάτο από τον πρέσβη του Ουζμπεκιστάν στις χώρες του Μπενελούξ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια λειτουργιών της ευρωβουλής έλαβε πολλά κεράσματα, όπως κέικ, σοκολάτες, λουκάνικα, μπισκότα και σαμπάνιες.

Το μόνο δώρο της Μέτσολα που φέρεται να άξιζε πάνω από 150 ευρώ είναι αυτό που δέχθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον Φεβρουάριο του 2022 και περιγράφεται στο μητρώο ως «μία εικόνα και σχέδιο με ημερολόγιο».

metsola_germania
Μπλε αγαλματίδιο ενός προβάτου που δόθηκε στη Μέτσολα από το Ευρωπαϊκό Σχολείο της Καρλσρούης της Γερμανίας
metsola_kouveit
Δερματόδετο Σύνταγμα του Κουβέιτ, που δόθηκε από τον πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης
metsola_palaistini
Δύο χρυσά κοσμήματα με την εικόνα του χάρισε στην Ρομπέρτα Μέτσολα ο πρόεδρος της παλαιστινιακής αρχής Μαχμούντ Αμπάς

Η Μέτσολα θα αποφασίσει αν θα επιβάλει κυρώσεις στον… εαυτό της

Παράρτημα του κώδικα δεοντολογίας των ευρωβουλευτών ορίζει ότι το πεδίο εφαρμογής των κανόνων για τα δώρα καλύπτει κάθε ευρωβουλευτή που εκπροσωπεί το ευρωκοινοβούλιο με επίσημη ιδιότητα, και συμπεριλαμβάνει και τον πρόεδρο. Ωστόσο, για τα δώρα πρέπει να ειδοποιηθεί η ίδια η πρόεδρος ή τουλάχιστον το δικό της γραφείο.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών Τύπου της Βουλής αναφέρει ότι οι προηγούμενοι πρόεδροι έτειναν να δηλώνουν τα δώρα τους με μια κίνηση στο τέλος της θητείας, παρακάμπτοντας τη διαδικασία εγγραφής τους στο δημόσιο μητρώο, ενημερώνοντας απευθείας τη δημόσια διοίκηση της Βουλής.

Κάθε δήλωση προέδρου «έγινε διοικητικά, αλλά δεν καταχωρήθηκε στο δημόσιο μητρώο», είπε ο αξιωματούχος.

Ως πρόεδρος, η Μέτσολα είναι υπεύθυνη για την επιβολή κυρώσεων για παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας, αφού λάβει συμβουλές από επιτροπή βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κάτι τέτοιο όμως οδηγεί σε ένα παράδοξο, ότι η Μέτσολα καλείται να αποφασίσει αν θα επιβάλει κυρώσεις στον… εαυτό της.

Η Μετσόλα έλαβε όλα τα δώρα που δήλωσε από τότε που έγινε πρόεδρος στις 18 Ιανουαρίου 2022.

Αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσαν επίσης ότι στο παρελθόν υπήρχε απροθυμία να υπάρξει προληπτική δήλωση των δώρων για να αποφευχθεί η καλλιέργεια μιας κουλτούρας ανταγωνιστικών δώρων μεταξύ των λομπιστών και των ευρωβουλευτών.