Πανενθικός αναβρασμός στη Γαλλία με αφορμή το συνταξιοδοτικό - Δεν λειτουργεί τίποτα από τις απεργίες - Πλακάτ με τον Μακρόν ως Θάτσερ

Μέρα μεγάλης δοκιμασίας η σημερινή για τον Εμανουέλ Μακρόν και την κυβέρνησή του στη Γαλλία, με απεργίες και κινητοποιήσεις, σταματημένα τρένα, διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος και κλειστά σχολεία, στο πλαίσιο των πανεθνικών διαμαρτυριών για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση Μακρόν και το σημαντικότερο μέτρο, που προβλέπει αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη, προσκρούουν σε ένα ενιαίο για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια συνδικαλιστικό μέτωπο, αλλά και στην ευρύτερη αποδοκιμασία της κοινής γνώμης σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

 

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έχει πυροδοτήσει συγκρίσεις μεταξύ του Μακρόν με τη Βρετανίδα πρώην πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ.

Οι απεργίες αναμένεται να ακινητοποιήσουν μεγάλο μέρος των μέσων μαζικής μεταφοράς στο Παρίσι και των τρένων σε όλη τη Γαλλία. Πολλοί γονείς θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους, καθώς το 70% των δασκάλων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να απεργήσουν και πολλά σχολεία θα μείνουν κλειστά για όλη την ημέρα, σύμφωνα με το κύριο σωματείο δασκάλων.

Κινητοποιήσεις σε 200 πόλεις της Γαλλίας αναμένονται σήμερα, κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού / Φωτογραφία: AP Photo/Daniel Cole

Παρά τη διάθεση ευελιξίας από την κυβέρνηση Μακρόν, ο Φιλίπ Μαρτινέζ, επικεφαλής του αριστερού συνδικάτου CGT, εξέφρασε την ελπίδα να κατεβούν πολλοί στους δρόμους και πολλοί να απεργήσουν. Κι όπως είπε στο γαλλικό κρατικό δίκτυο France 2, αναμένει πολλοί στον ιδιωτικό τομέα να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους εργαζομένους στο Δημόσιο, εκτιμώντας ότι σε ορισμένες μεγάλες εταιρείες το ποσοστό των απεργών θα φθάσει γύρω στο 60%-70%.

Κινητοποιήσεις σε 200 πόλεις της Γαλλίας

Τα συνδικάτα ελπίζουν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές θα κατεβούν στους δρόμους άνω των 200 πόλεων στη Γαλλία. Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, η αστυνομία προετοιμάζεται για 550.000-750.000 διαδηλωτές και κάπου 50.000-80.000 στο Παρίσι.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμαμέν δήλωσε την Τετάρτη ότι 10.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα βρίσκονται σε επιφυλακή, περισσότεροι από το ένα τρίτο εξ αυτών στο Παρίσι για διαδηλωτές που θα μπορούσαν να είναι «βίαιοι». Ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον έχει προειδοποιήσει για «μια κολασμένη Πέμπτη», καλώντας όλους όσοι μπορούν, να εργαστούν από το σπίτι.

Ο Μακρόν στη Βαρκελώνη

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου τα δύο τρίτα των Γάλλων αντιτίθενται στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού και με τη χώρα να ανακάμπτει ακόμα από την πανδημία της Covid-19. Η τελευταία προσπάθεια του Μακρόν για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2019, που ματαιώθηκε έναν χρόνο αργότερα όταν ο κορωνοϊός σάρωσε την Ευρώπη, προκάλεσε τη μεγαλύτερη απεργία στο δίκτυο μεταφορών του Παρισιού εδώ και τρεις δεκαετίες.

Ο 45χρονος κεντρώος πρόεδρος της Γαλλίας υποσχέθηκε να προωθήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού κατά την επιτυχημένη εκστρατεία επανεκλογής του πέρυσι, επισημαίνοντας τις προβλέψεις ότι το σύστημα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε μεγάλα ελλείμματα στο τέλος της δεκαετίας.

Η τρέχουσα ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τα συνδικάτα αντιμετωπίζουν με καχυποψία τη μεταρρύθμιση, θέλοντας να προστατεύσουν όσους άρχισαν να εργάζονται σε νεαρή ηλικία ή ασκούν βαρέα επαγγέλματα. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση, η οποία θα συζητηθεί στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ως τρόπο διασφάλισης περισσότερης «δικαιοσύνης» για τους συνταξιούχους. «Τέσσερις στους 10 Γάλλους, οι πιο ευάλωτοι, όσοι έχουν δύσκολες δουλειές, θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 64», είπε στη Βουλή.

Ο Μακρόν, πάντως, δεν θα βρίσκεται σήμερα στη Γαλλία, αφού μαζί με εννέα υπουργούς του θα μετάσχει σε γαλλο-ισπανική σύνοδο κορυφής στη Βαρκελώνη, αν και ο υπουργός Εργασίας, Ολιβιέ Ντισόπτ, θα μείνει στο Παρίσι.

Το 2010, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους πόλεων της Γαλλίας διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, αλλά τελικά ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που πρότεινε η δεξιά κυβέρνηση του τότε προέδρου Νικολά Σαρκοζί.