Αποστολή βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ υπόσχεται ο Στόλτενμπεργκ

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα παράσχουν στην Ουκρανία «βαρέα και πιο σύγχρονα όπλα» για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα (18/1) ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η ομάδα επαφής για την Ουκρανία θα συνεδριάσει την Παρασκευή στο Ράμσταϊν (σ.σ. στην αμερικανική βάση στη Γερμανία) και το κυριότερο μήνυμα θα είναι η αυξημένη υποστήριξή μας, με βαρέα και πιο σύγχρονα όπλα», είπε ο Στόλτενμπεργκ στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Οι συζητήσεις αυτές θα επικεντρωθούν στην παράδοση τεθωρακισμένων και σύγχρονων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Η Βρετανία έχει ήδη υποσχεθεί να δώσει 14 άρματα Challenger 2 και η Πολωνία δηλώνει έτοιμη να στείλει στην Ουκρανία 14 άρματα Leopard 2, γερμανικής κατασκευής, εφόσον το Βερολίνο δώσει την άδεια για την παράδοσή τους. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στη δική του ομιλία νωρίτερα, δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα αυτό.

«Θα ήταν πολύ επικίνδυνο να υποτιμήσουμε τη Ρωσία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει νέες επιθέσεις και είναι έτοιμος να θυσιάσει τη νεολαία του. Στρατολόγησε περισσότερους από 200.000 μαχητές και αγοράζει όπλα από αυταρχικά καθεστώτα, όπως αυτό του Ιράν. Η κατάσταση είναι επείγουσα. Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη. Πρόκειται για μια μάχη για τις αξίες μας. Η δημοκρατία πρέπει να νικήσει την τυραννία», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ στην ομιλία του.