Πρόστιμο 1,6 εκατ. δολαρίων στον Οργανισμό Τραμπ για φορολογική απάτη

Ο Οργανισμός Τραμπ, η επιχειρηματική αυτοκρατορία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τιμωρήθηκε την Παρασκευή με πρόστιμο ύψους 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων για φορολογική απάτη και άλλα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο ενός πολυετούς σχεδίου που βοηθούσε ορισμένα από τα κορυφαία στελέχη του να αποφύγουν την καταβολή φόρων για τις αποζημιώσεις τους.

Οι εταιρείες The Trump Corp. και The Trump Payroll Corp., δύο θυγατρικές του Οργανισμού Τραμπ, καταδικάστηκαν και οι δύο με τα μέγιστα δυνατά πρόστιμα βάσει των νόμων της Νέας Υόρκης. Ο Οργανισμός Τραμπ αρνήθηκε κάθε αδίκημα και σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Οι θυγατρικές εταιρείες κρίθηκαν ένοχες τον περασμένο μήνα για 17 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής απάτης, της παραποίησης επιχειρηματικών αρχείων και της συνωμοσίας στο πλαίσιο ενός σχεδίου που οι εισαγγελείς είχαν αποκαλέσει “σαρωτικό και τολμηρό” για την αποζημίωση στελεχών της εταιρείας “εκτός βιβλίων”. Η ετυμηγορία των ενόρκων της Νέας Υόρκης σηματοδότησε τις πρώτες ποινικές καταδίκες εταιρειών του Τραμπ.

Ένα από αυτά τα στελέχη ήταν ο πρώην οικονομικός διευθυντής του Οργανισμού Τραμπ Άλεν Βάισελμπεργκ, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του για κατηγορίες φορολογικής απάτης το περασμένο καλοκαίρι και συμφώνησε να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς εναντίον του επί χρόνια εργοδότη του.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν κατηγόρησε τον Βάισελμπεργκ ότι έλαβε περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια δολάρια σε αδήλωτες αποζημιώσεις για περισσότερο από μια δεκαετία. Η αποζημίωση αυτή είχε τη μορφή πληρωμών ενοικίου για πολυτελή διαμερίσματα, επίπλων σπιτιού, αυτοκινήτων Mercedes Benz για τον ίδιο και τη σύζυγό του, εξόδων στάθμευσης και πληρωμών για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων για τα εγγόνια του, ισχυρίστηκαν οι εισαγγελείς.

Ο Βάισελμπεργκ και οι εταιρείες του Τραμπ “διεξήγαγαν και επωφελήθηκαν από σαρωτική απάτη για πολύ περισσότερο από μια δεκαετία”, δήλωσε ο εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ σε δήλωσή του μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης το πρωί της Παρασκευής.

Ο εισαγγελέας σημείωσε ότι η έρευνα του γραφείου του για τον Τραμπ και τις επιχειρήσεις του παραμένει σε εξέλιξη.