Καλπάζει η Covid-19 στην Κίνα – "Γονατίζουν" τα γραφεία τελετών - Διαφάνεια ζητεί η διεθνής κοινότητα - Στην αντεπίθεση η Κίνα

Ανησυχητικές φωτογραφίες από την πρωτεύουσα της Κίνας αποκαλύπτουν την έκταση της υγειονομικής κρίσης με το τσουνάμι κρουσμάτων του κορωνοϊού, που προσπαθεί να αποκρύψει το Πεκίνο.

Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ένα γραφείο κηδειών στο Πεκίνο να ανοίγει δρόμο για περισσότερες αφίξεις θυμάτων της Covid-19. Στις φωτογραφίες της Maxar Technologies που δημοσιεύει η Washington Post διακρίνεται κομμάτι γης με χλοοτάπητα καθαρισμένο και στρωμένο για να ανοίξει ο δρόμος για έναν νέο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, με το σχέδιο να υλοποιείται βιαστικά σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες. Μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων στην πρωτεύουσα της Κίνας φιλοξενούσε περισσότερα από 100 αυτοκίνητα και πολλά ακόμη παρατεταγμένα στο δρόμο και μέσα στο χώρο των εγκαταστάσεων – μια έντονη αντίθεση με την ησυχία που επικρατούσε μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

 

Σε άλλες φωτογραφίες και βίντεο εμφανίζονται άλλα γραφεία τελετών με ουρές αυτοκινήτων να εκτείνονται στα τετράγωνα της πόλης και πλήθη συγκεντρωμένων πεζών, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Κίνας για τα θύματα του κορωνοϊού στη χώρα.

Πολλά από τα κλιπ έδειχναν ουρές από μεγάλα λευκά φορτηγά, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται ως νεκροφόρες – μια εκπληκτική αύξηση του αριθμού τους σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια στην πρωτεύουσα της Κίνας.

Τα γραφεία τελετών έχουν γονατίσει

Σε ολόκληρη την Κίνα η άνευ προηγουμένου ζήτηση υπηρεσιών έχει φέρει στα όριά τους τα γραφεία τελετών εν μέσω της τεράστιας έξαρσης της Covid-19. «Έξι χρόνια δουλεύω εδώ και ουδέποτε ήμουν τόσο απασχολημένος», είπε στην αμερικανική εφημερίδα ένας υπάλληλος στο Γραφείο Τελετών Jiangnan στην πόλη Τσονγκκίνγκ της νοτιοδυτικής Κίνας. «Το τηλέφωνο ουσιαστικά δεν έχει σταματήσει να χτυπάει».

Ορισμένα γραφεία τελετών είπαν ότι είχαν σταματήσει να προσφέρουν τελετές μνημόσυνων, δίνοντας μόνον λίγα λεπτά χρόνο σε κάθε οικογένεια για να θρηνήσει τα αγαπημένα της πρόσωπα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία δεδομένων υγείας Airfinity, πιθανώς έως και 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από την Covid-19 στην Κίνα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 80% των κατοίκων του Πεκίνου αναμενόταν να έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ χθες αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι σχεδόν το 90% των κατοίκων της Χενάν, μιας από τις κινεζικές επαρχίες με το μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα, έχει μολυνθεί από την Covid-19, δηλαδή κάπου 88,5 εκατ. άνθρωποι.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι λιγότεροι από 40 άνθρωποι πέθαναν από Covid-19 από τις 7 Δεκεμβρίου

Κι όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση της Κίνας επιμένει στον ισχυρισμό ότι λιγότερα από 40 είναι τα θύματα της Covid-19 στην Κίνα από τις 7 Δεκεμβρίου, όταν οι Αρχές εγκατέλειψαν απότομα την πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, διέταξε την άρση των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων μετά τις μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Επισήμως μόνον λίγο παραπάνω από 5.200 άνθρωποι – από τον πληθυσμό των 1,2 δισ. της Κίνας – έχουν πεθάνει από την Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας.

Στην αντεπίθεση τα κρατικά ΜΜΕ στην Κίνα

Σε μια απάντηση στη σφοδρή κριτική κατά της μυστικοπάθειας του Πεκίνου, η People’s Daily – που λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό ως φερέφωνο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος – υπερασπίστηκε την προσέγγιση της Κίνας. «Η Κίνα ακολουθεί μια επιστημονική προσέγγιση για την πρόληψη και τον έλεγχο της Covid-19 και βελτιώνει συνεχώς τα μέτρα ανταπόκρισής της υπό το φως της εξελισσόμενης κατάστασης», επέμεινε το άρθρο. «Γενικά πιστεύεται από διεθνείς προσωπικότητες ότι η απάντηση της Κίνας στην Covid-19 βασίζεται στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται και εξαπλώνεται ο ιός και αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της χώρας να αναζητά αλήθειες μέσω επιστημονικών προσεγγίσεων».

Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα, ζητά διαφάνεια από την Κίνα εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία για την πορεία της υγειονομικής κρίσης.

«Στην Κίνα, αυτό που έχει αναφερθεί είναι ένας σχετικά χαμηλός αριθμός κρουσμάτων σε ΜΕΘ, αλλά οι ΜΕΘ γεμίζουν», δήλωσε ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν τον Δεκέμβριο.