Αποφυλακίστηκε η πιο επικίνδυνη κατάσκοπος στην ιστορία των ΗΠΑ - Ήταν υψηλόβαθμη αξιωματούχος αλλά δούλευε για την Κούβα

Mία υψηλόβαθμη Αμερικανίδα αξιωματούχος που αποδεδειγμένα κατασκόπευε για λογαριασμό της Κούβας αποφυλακίστηκε πρόωρα, αφού πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες σε φυλακή στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για την Άνα Μπελέν Μόντες, η οποία δήλωσε ένοχη το 2002 για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη κατασκοπείας, αφού κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε την ηγετική της θέση ως αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας (DIA) για να διαρρεύσει πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των ταυτοτήτων ορισμένων κατασκόπων των ΗΠΑ, στην Αβάνα. Καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης σε ηλικία 45 ετών.

Η Μόντες, που σήμερα είναι 65 ετών, αφέθηκε ελεύθερη την Παρασκευή, ανακοίνωσε το γραφείο φυλακών των ΗΠΑ, μεταδίδει το BBC.

 

Η Μόντες κάρφωσε 4 Αμερικανούς κατασκόπους στην Κούβα

Αμερικανίδα πολίτης με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο, η Μόντες άρχισε να εργάζεται για την DIA το 1985 και ανέβηκε γρήγορα στις βαθμίδες της και έγινε η κορυφαία αναλύτρια της υπηρεσίας για την Κούβα.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Μόντες λάμβανε κωδικοποιημένα μηνύματα από την Αβάνα μέσω ραδιοφώνου βραχέων κυμάτων, τα οποία πληκτρολογούσε σε ένα φορητό υπολογιστή με εξοπλισμό αποκρυπτογράφησης για να τα μεταφράσει σε κείμενο.

Κατηγορήθηκε ότι παρείχε την ταυτότητα τεσσάρων κατασκόπων των ΗΠΑ στην Κούβα, καθώς και άλλες απόρρητες πληροφορίες.

Η Montes συνελήφθη στις 21 Σεπτεμβρίου 2001, λίγο πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισβάλουν στο Αφγανιστάν. Ο δικηγόρος της, ένας κορυφαίος ειδικός σε θέματα κατασκοπείας, δήλωσε ότι συνεργάστηκε ανεπιφύλακτα.

Κατά την καταδίκη της ένα χρόνο αργότερα, η Μόντες υποστήριξε ότι είχε υπακούσει στη συνείδησή της και ότι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κούβας ήταν σκληρή και άδικη. «Αισθάνθηκα ηθικά υποχρεωμένη να βοηθήσω το νησί να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τις προσπάθειές μας να του επιβάλουμε τις αξίες μας και το πολιτικό μας σύστημα», είπε.

 

Υπό επιτήρηση και με όρους η αποφυλάκιση

Ο Ρικάρντο Ουρμπίνα, ο δικαστής που επέβαλε την ποινή, έκρινε ότι έθεσε σε κίνδυνο τους συμπολίτες της στις ΗΠΑ και το «έθνος στο σύνολό του».

Κατά την αποφυλάκισή της από τη φυλακή, ο δικαστής είχε διατάξει η Montes να τεθεί υπό επιτήρηση για πέντε χρόνια, με παρακολούθηση της πρόσβασής της στο διαδίκτυο και απαγόρευση να εργάζεται για κυβερνήσεις και να επικοινωνεί με ξένους πράκτορες χωρίς άδεια.

Υπό τον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαλαρώσει ορισμένες κυρώσεις στην Κούβα, αλλά διατήρησαν το εμπάργκο της εποχής του ψυχρού πολέμου στο νησί και αύξησαν τους περιορισμούς για τους παράνομους μετανάστες, οι οποίοι φθάνουν σε επίπεδα ρεκόρ εν μέσω οργιώδους πληθωρισμού και ελλείψεων φαρμάκων «στο νησί της Επανάστασης».

Η πιο επικίνδυνη γυναίκα κατάσκοπος στην αμερικανική ιστορία

Eπί 17 χρόνια, η Ana Montes ήταν μια επιμελής υπάλληλος της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας των ΗΠΑ, του κατασκοπευτικού βραχίονα του αμερικανικού στρατού. Την ημέρα ήταν η κορυφαία αναλύτρια για την Κούβα, με πρόσβαση σε μερικά από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά του έθνους. Τη νύχτα, η Montes παρέδιδε αυτά τα μυστικά στο καθεστώς του Κάστρο. Ταυτότητες των Αμερικανών κατασκόπων, τις λεπτομέρειες ενός κρίσιμου δορυφόρου παρακολούθησης.

Μέχρι τη σύλληψή της το 2001, η Μόντες ήταν ίσως η πιο αποτελεσματική κατάσκοπος που στρατολόγησε ποτέ η Κούβα και «η πιο επικίνδυνη γυναίκα κατάσκοπος στην αμερικανική ιστορία», όπως την χαρακτήρισε ο Αμερικανός συγγραφέας και ερευνητής, Τζιμ Πόκπιν.

«Είναι ένας από τους πιο επιζήμιους κατασκόπους που έχουν βρει ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες», είχε δηλώσει το 2012 σε υποεπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η Μισέλ Βαν Κλιβ, στέλεχος της εθνικής αντικατασκοπείας υπό τον Πρόεδρο, Tζορτζ Μπους, σύμφωνα με την Washington Post .