Μουδιασμένη και διχασμένη η ΕΕ απέναντι στην έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού της Κίνας - Αυτόνομη πολιτική των κρατών-μελών

«Μουδιασμένη» δείχνει η ΕΕ απέναντι στην έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού που σημειώνεται στην Κίνα, με τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να ακολουθούν τον δικό τους δρόμο ως προς την εφαρμογή ή μη νέων μέτρων.

Με την πρώτη ένδειξη προβλήματος, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έσπευσαν να εγκαταλείψουν το μεγαλύτερο μάθημα της πανδημίας, δηλαδή την αρχή της συλλογικής αντίδρασης στις απειλές για την υγεία, η οποία αποτελεί το θεμέλιο της λεγόμενης Ένωσης Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει το Politico.

Το μόνο που χρειάστηκε ήταν μια αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα ώστε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο και να εφαρμόσουν ταξιδιωτικά μέτρα που οι εμπειρογνώμονες του μπλοκ επέκριναν ως «αδικαιολόγητα».

Ο κορωνοϊός μπορεί να αποτελέσει ξανά πηγή πολιτικής διαμάχης για την ΕΕ

Με την Κίνα να εγκαταλείπει την πολιτική «μηδενικής COVID», χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Ιαπωνία επιβάλλουν πλέον αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που ανέλαβε δράση, επιβάλλοντας υποχρεωτικούς ελέγχους για ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα και αφήνοντας την ΕΕ να αγωνίζεται για μην επαναληφθεί η ασύνδετη απάντηση που χαρακτήρισε μερικές από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας COVID-19.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ασφάλειας της ΕΕ την Πέμπτη αποφασίστηκε να μην ληφθούν κοινά μέτρα για τα ταξίδια, με την Επιτροπή να αναρτά στο Twitter ότι «ο συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία είναι ζωτικής σημασίας». Αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Ισπανία να επιβάλει τα δικά της μέτρα, με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει την Παρασκευή ότι οι ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή να φέρουν αρνητικό τεστ. Λίγο αργότερα ακολούθησε και η Γαλλία.

Ο φόβος από χώρες όπως η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και τώρα η Ισπανία συνίσταται στο ότι η Κίνα θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για νέες παραλλαγές. Ωστόσο, η τρέχουσα επιστημονική άποψη είναι ότι αυτό είναι απίθανο, δεδομένου ότι η Κίνα είναι πολύ πίσω από την καμπύλη όσον αφορά τις παραλλαγές και αυτές που υπάρχουν στην Κίνα δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τα στελέχη που ήδη κυκλοφορούν εκτός της χώρας.

Αλλά αυτό δεν εμποδίζει την έναρξη μιας πολιτικής διαμάχης στην ΕΕ. Είναι ενδεικτικό ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, παροτρύνει την ΕΕ να αναλάβει κοινή δράση, αναγνωρίζοντας ότι η μεμονωμένη δράση «μπορεί να μην είναι απολύτως αποτελεσματική εκτός εάν ληφθεί από ολόκληρη την ΕΕ». Την θέση της, μάλιστα, στηρίζουν και άλλοι εξέχοντες βουλευτές της ΕΕ. Ο επικεφαλής του κεντροδεξιού μπλοκ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μάνφρεντ Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ζήτησε υποχρεωτικά τεστ σε όλο το μπλοκ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Σε ρόλο παρατηρητή προς το παρόν η ΕΕ -«Κατανοητά τα μέτρα» λέει ο ΠΟΥ

Από την πλευρά της, η ΕΕ προς το παρόν μένει σε ρόλο παρατηρητή, με την Επίτρο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, να στέλνει σήμερα επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Στην επιστολή αυτή, η κ. Κυριακίδου αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου», επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Από την άλλη πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκφράζει «κατανόηση» για τα μέτρα για τον κορωνοϊό που λαμβάνουν πολλές χώρες για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα, δεδομένης της έλλειψης αξιόπιστων πληροφοριών από το Πεκίνο για την πορεία της πανδημίας.

Διχασμός ακόμα και εντός Γερμανίας για την απάντηση στον κορωνοϊό

Μετά την πρόταση Μελόνι για κοινή δράση, σειρά πήρε και ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, ζητώντας ενιαία πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την είσοδο ταξιδιωτών από την Κίνα. Εισηγήθηκε, δε, παρατηρητήριο παραλλαγών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια για να αντιμετωπιστεί η έξαρση νέων παραλλαγών του βασικού στελέχους του κορωνοϊού που παρατηρείται στην Κίνα.

Το υποχρεωτικό τεστ δεν είναι ακόμη απαραίτητο στα αεροδρόμια, δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία το εφαρμόζουν ήδη. «Οι τρέχουσες παραλλαγές είναι γνωστές», διευκρίνισε ο υπουργός, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια να προετοιμαστούν για την στενή παρακολούθηση τυχόν νέων παραλλαγών. «Δεν μπορούμε να πάρουμε αξιόπιστες πληροφορίες από την Κίνα και προκειμένου να αναγνωρίσουμε νέες επικίνδυνες παραλλαγές εγκαίρως, πρέπει να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στα αεροδρόμια όλης της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Λάουτερμπαχ.

Σε διαφορετική «γραμμή» εκφράστηκε πάντως ήδη η βαυαρική κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας Κλάους Χόλετσεκ να προκρίνει την άμεση αντίδραση της Γερμανίας. «Ο πολύ υψηλός αριθμός νέων μολύνσεων με τον SARS-CoV-2 που αναφέρθηκε στην Κίνα, σε συνδυασμό με την άρση των μέτρων απομόνωσης στους ταξιδιωτικούς προορισμούς, δημιουργεί κίνδυνο εμφάνισης και εξάπλωσης νέων παραλλαγών του ιού», δήλωσε ο υπουργός και με επιστολή του προς το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ζήτησε το θέμα να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιανουαρίου.