Μόσιαλος για Κίνα: Τα δεδομένα, το λάθος του Πεκίνου και το ενδεχόμενο μιας νέας μετάλλαξης

Την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε πολύ για τις εξελίξεις στην Κίνα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού διατυπώνει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.

Σε ανάρτησή του, επισημαίνει ότι η πανδημία ξεκίνησε από την Κίνα, αλλά δεν είναι πιθανό να έχουμε ένα νέο μεγάλο πανδημικό κύμα διεθνώς, λόγω των εξελίξεων στην Κίνα.

Σημειώνει πάντως ότι ο Κίνα θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα τους επόμενους μήνες, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι είναι μια χώρα οργανωμένη με σχετικά καλό σύστημα υγείας ιδιαίτερα σε νοσοκομειακό επίπεδο.

 

Ο κ. Μόσιαλος χαρακτηρίζει τεράστιο λάθος του Πεκίνου την εφαρμογή της πολιτικής μηδενικής ανοχής για την COVID-19. Ως προς την ανησυχία ορισμένων ειδικών για μια νέα επικίνδυνη παραλλαγή που ίσως προκύψει λόγω της ταχύτατης διασποράς του ιού σε μεγάλο αριθμό ατόμων στην Κίνα, σημειώνει:

«Δεν έχουν άδικο. Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές τα τελευταία τρία χρόνια· μία ή και περισσότερες παραλλαγές ίσως προκύψουν με αυτή τη μαζική διασπορά. Αυτό που ίσως έχει νόημα να εξηγηθεί, είναι πως αυτή τη φορά η νέα παραλλαγή θα προκύψει σε έναν πληθυσμό που δεν έχει εκτεθεί πολύ στον ιό. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα για εμάς πως η παραλλαγή αυτή θα καταφέρει να διαφύγει από την τωρινή υπάρχουσα δυνατότητα ανοσοπροστασίας».

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου:

«Πρέπει να ανησυχούμε με την εξέλιξη της πανδημίας στην Κίνα;

Η σύντομη απάντηση είναι ‘Όχι’.

Παρότι δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τις παραλλαγές του κορωνοϊού που κυκλοφορούν στην Κίνα, δεν φαίνεται να είναι διαφορετικές από αυτές που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί στην Ευρώπη και άλλες περιοχές του πλανήτη.

Ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι μια νέα πολύ επικίνδυνη παραλλαγή ίσως προκύψει λόγω της ταχύτατης διασποράς του ιού σε μεγάλο αριθμό ατόμων. Δεν έχουν άδικο. Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές τα τελευταία τρία χρόνια· μία ή και περισσότερες παραλλαγές ίσως προκύψουν με αυτή τη μαζική διασπορά.

Αυτό που ίσως έχει νόημα να εξηγηθεί, είναι πως αυτή τη φορά η νέα παραλλαγή θα προκύψει σε έναν πληθυσμό που δεν έχει εκτεθεί πολύ στον ιό. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα για εμάς πως η παραλλαγή αυτή θα καταφέρει να διαφύγει από την τωρινή υπάρχουσα δυνατότητα ανοσοπροστασίας.

Ίσως να έχει τη δυνατότητα μεγάλης διασποράς στην Κίνα σε πληθυσμούς που έχουν εμβολιαστεί με Κινεζικά εμβόλια που δεν είναι πολύ αποτελεσματικά. Αλλά αν υπάρχει διασπορά σε άλλες χώρες (που είναι σίγουρο), η νέα παραλλαγή θα προσκρούσει σε πληθυσμούς εμβολιασμένους με πολλαπλές δόσεις εμβολίων, αλλά και πληθυσμούς που έχουν ήδη εκτεθεί πολλάκις σε κοκτέιλ παραλλαγών του ιού.

Όμως, θα βρεθούν ορισμένοι που θα πουν ότι ο ιός θα κυκλοφορήσει απρόσκοπτα σε πληθυσμούς ανοσοκατασταλμένων στην Κίνα και επομένως θα υπάρχει μεγάλη δυνατότητα μεταλλάξεων. Σωστή είναι αυτή η σκέψη, αλλά ο ιός δεν έχει σταματήσει να κυκλοφορεί. Για την ακρίβεια κυκλοφορεί αρκετά, και εκτός Κίνας, και σε πληθυσμούς ανοσοκατασταλμένων.

Τι εννοώ; Ας δούμε τα νούμερα.

Την τελευταία εβδομάδα μόνο, είχαμε κατά μέσο όρο 564,000 κρούσματα ημερησίως εκτός Κίνας. Σε ένα μήνα δηλαδή είχαμε πάνω από 15 εκατομμύρια κρούσματα.

Και έχουμε επίσης και το παράδειγμα μιας άλλης τεράστιας χώρας για να αντλήσουμε γνώσεις, της Ινδίας, όπου η πανδημία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όμως όλοι θυμόμαστε την άνοιξη του 2021, η πανδημία έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις στην Ινδία, και το σύστημα υγείας, που είναι πολύ χειρότερο σε σύγκριση με αυτό της Κίνας, σχεδόν κατέρρευσε πλήρως. Πάρα ταύτα, η Ινδία άντεξε, προώθησε ένα επαρκές εμβολιαστικό πρόγραμμα και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τώρα δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ο πληθυσμός βέβαια της Ινδίας είναι νεότερος σε σύγκριση με αυτόν της Κίνας, αλλά και πάλι μιλάμε για τις δύο χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων στον πλανήτη.

Η Κίνα έκανε τεράστιο λάθος με την εφαρμογή της πολιτικής μηδενικής ανοχής στη νόσο του Κόβιντ. Όπως έχω επισημάνει στο παρελθόν, στην αρχή μιας πανδημίας παίρνουμε δύσκολα περιοριστικά μέτρα μέχρι να εξοπλίσουμε το σύστημα υγείας και να αποκτήσουμε τα απαραίτητα φαρμακευτικά μέτρα (δηλαδή επάρκεια θεραπειών, φαρμάκων και εμβολίων). Κατόπιν, και εφόσον έχουν προστατευτεί οι ευάλωτοι, επικαιροποιούμε και σταδιακά μειώνουμε τα μέτρα, και αντίστοιχα, σταδιακά μαθαίνουμε να συμβιώνουμε με τον ιό.

Ο ιός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, θα συνεχίζει να αλλάζει και για αυτό χρειαζόμαστε νέα, πιο αποτελεσματικά εμβόλια και καλύτερα φάρμακα. Χρειάζεται μεγαλύτερη ερευνητική και επενδυτική προσπάθεια για νέες θεραπείες γιατί αρκετές είτε δεν είναι πλέον πολύ αποτελεσματικές ή έχουν σημαντικές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν χορηγούνται σε ορισμένες κατηγορίες ασθενών.

Η πανδημία ξεκίνησε από την Κίνα, αλλά δεν είναι πιθανό να έχουμε ένα νέο μεγάλο πανδημικό κύμα διεθνώς, λόγω των εξελίξεων στην Κίνα.

Εν συμπεράσματι, δεν πρέπει να ανησυχούμε πολύ για τις εξελίξεις στην Κίνα. Η Κίνα θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα τους επόμενους μήνες. Αλλά είναι μια χώρα οργανωμένη με σχετικά καλό σύστημα υγείας ιδιαίτερα σε νοσοκομειακό επίπεδο. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι υποβαθμισμένη γιατί οι Κινέζοι εμπιστεύονται μόνο τα μεγάλα νοσοκομεία. Θα αναγκαστούν να κάνουν εισαγωγές αποτελεσματικών εμβολίων (ήδη οι πλούσιοι Κινέζοι πηγαίνουν στο Μακάο για να κάνουν mRNA εμβόλια) και δυστυχώς θα έχουν μεγάλες απώλειες, ιδιαίτερα στους πιο ηλικιωμένους πληθυσμούς».