Gazprom: Ξεκίνησε η κατασκευή του τουρκικού κόμβου φυσικού αερίου με τη Ρωσία

Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την υλοποίηση του κόμβου φυσικού αερίου, ο οποίος, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Gazprom, θα εξασφαλίσει διαφανή και δίκαιη τιμολόγηση στην αγορά φυσικού αερίου.

Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται για την υλοποίηση του έργου για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε πριν από την Πρωτοχρονιά, ενώ σημείωσε ότι οι ρωσικοί υπεράκτιοι αγωγοί φυσικού αερίου «Turkish Stream» και «Blue Stream» λειτουργούν πλέον με ασφάλεια.

«Τώρα, η Τουρκία και εμείς έχουμε αρχίσει να εργαζόμαστε για ένα έργο κόμβου φυσικού αερίου στη χώρα. Αυτή η απόφαση ελήφθη σε επίπεδο ηγετών των δύο κρατών και έχουμε ήδη ξεκινήσει την πρακτική εφαρμογή της», δήλωσε ο επικεφαλής της Gazprom.

Ο κόμβος φυσικού αερίου θα εξασφαλίσει διαφανή και δίκαιη τιμολόγηση στην αγορά φυσικού αερίου, πρόσθεσε ο Μίλερ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Gazprom: Η κατανάλωση φυσικού αερίου θα αυξηθεί 20% τα επόμενα 20 χρόνια

«Η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου θα αναπτυχθεί γρήγορα και, σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις, η κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 20% τα επόμενα 20 χρόνια. Επομένως, φυσικά σκεφτόμαστε το μέλλον, σκεφτόμαστε τα νέα μας έργα, σκεφτόμαστε την ενεργειακή ασφάλεια», σημείωσε ακόμη ο Μίλερ.

Το προηγούμενο διάστημα, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, είχε δηλώσει ότι οι αποφάσεις για την υλοποίηση του έργου του κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία θα ληφθούν το 2023.

Μιλώντας στο φόρουμ της Russian Energy Week, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στην ιδέα της δημιουργίας ενός κόμβου στην Τουρκία, ο οποίος θα μπορεί να ανακατευθύνει τον χαμένο όγκο μέσω του Nord Stream. Σύμφωνα με τον ίδιο, εξεταζόταν η δυνατότητα κατασκευής ενός άλλου συστήματος αγωγών φυσικού αερίου και δημιουργίας κόμβου στην Τουρκία, μέσω του οποίου θα τροφοδοτείται φυσικό αέριο σε τρίτες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, εάν ενδιαφέρονται γι’ αυτό.