Το Ocean Viking διέσωσε πάνω από 100 μετανάστες στη Μεσόγειο

Το Ocean Viking, το ανθρωπιστικό πλοίο της SOS Méditerranée, διέσωσε 113 ανθρώπους στην Μεσόγειο κατά την πρώτη επιχείρησή του μετά τον ελλιμενισμό του στη Γαλλία τον Νοέμβριο στο πέρας διπλωματικού μπρα ντε φερ ανάμεσα στο Παρίσι και τη Ρώμη, αναφέρει σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Μεταξύ των διασωθέντων βρίσκονται «23 γυναίκες, ορισμένες από τις οποίες είναι έγκυες, περίπου 30 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά και 3 μωρά εκ των οποίων το μικρότερο είναι ηλικίας μόλις τριών εβδομάδων», διευκρινίζει η SOS Méditerranée, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Μασσαλία, στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Οι μετανάστες διασώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε στα διεθνή ύδατα που υπάγονται στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Μάλτας, κοντά στην λιβυκή ζώνη, προσθέτει.

Αυτοί επέβαιναν σε «μαύρο υπερφορτωμένο φουσκωτό σκάφος, στο απόλυτο σκοτάδι», σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Σε αυτούς παρείχαν φροντίδες πάνω στο πλοίο μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης, όπως και του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Προς το παρόν, το Ocean Viking «συνεχίζει να περιπολεί και είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να γνωρίζει πού θα μπορέσει να αποβιβάσει τους διασωθέντες», δήλωσε στο AFP η εκπρόσωπος της SOS Méditerranée Μερίλ Σοτί.

Στα μέσα Νοεμβρίου το Ocean Viking είχε αποβιβάσει στην Τουλόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία, 230 μετανάστες που είχε διασώσει ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία, μετά τον πλου του για τρεις εβδομάδες στη θάλασσα σε αναζήτηση ασφαλούς λιμανιού.

Η γαλλική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να υποδεχθεί το πλοίο «κατ’ εξαίρεση» μετά την άρνηση της Ιταλίας που προκάλεσε διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Αφού μεταφέρθηκαν σε κλειστή «ζώνη αναμονής», στην πλειονότητά τους οι διασωθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με δικαστική απόφαση, επειδή ήταν ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά ή επειδή τους χορηγήθηκε άσυλο στη Γαλλία.

Από τις αρχές της χρονιάς, 1.998 μετανάστες χάθηκαν στη Μεσόγειο, εκ των οποίων 1.369 στην κεντρική Μεσόγειο, την πιο επικίνδυνη διαδρομή που ακολουθούν οι μετανάστες στον κόσμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.