Στον Λευκό Οίκο ο Ζελένσκι, άρχισε η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν

Ξεκίνησε η συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, λίγη ώρα μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ, συναντιέται με τον Αμερικανό ομόλογό του κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού του στο εξωτερικό από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα του.


Ο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν καλωσόρισαν τον Ζελένσκι, ο οποίος φορούσε πράσινα ρούχα στρατιωτικού τύπου, καθώς έβγαινε από το όχημά του. Έδωσε το χέρι με τον Τζο Μπάιντεν προτού οι δύο πρόεδροι κατευθυνθούν στο εσωτερικό του κτιρίου για τη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο.

Λίγο νωρίτερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, στο οποίο περιλαμβάνονται και Patriot, παρά τις απειλές της Ρωσίας. Στις 2:30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), ο Ζελένσκι θα απευθυνθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο. Το Κρεμλίνο έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα προκύψει τίποτα καλό από το ταξίδι του Ουκρανού προέδρου στις ΗΠΑ.

Νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ -Στέλνουν Patriot, παρά τις απειλές της Μόσχας

Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ περιλαμβάνει την παράδοση προηγμένων πυραυλικών συστημάτων Patriot στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τον αγώνα τους απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, η Ρωσία είχε εξαπολύσει απειλές προς τις ΗΠΑ, λέγοντας πως αμυντικά συστήματα πυραύλων Patriot θα ήταν νόμιμος στόχος για τα ρωσικά πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκρίνουν την παράδοσή τους προς υποστήριξη του Κιέβου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι χάρη σε αυτήν τη δέσμη στρατιωτικής βοήθειας οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν «εκτεταμένη αντιαεροπορική άμυνα, ικανότητα πληγμάτων ακριβείας, πρόσθετα πολεμοφόδια και εξοπλισμό ζωτικής σημασίας, που η Ουκρανία χρησιμοποιεί αποτελεσματικά για να αμυνθεί στο πεδίο των μαχών».

Οι πρώτες δηλώσεις Ζελένσκι από την Ουάσιγκτον

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να ευχαριστήσει την αμερικανική κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχει στην χώρα του στον πόλεμο με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι θα έχει συνομιλίες για την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι είπε: «Βρίσκομαι στην Ουάσιγκτον σήμερα για να ευχαριστήσω τον αμερικανικό λαό, τον πρόεδρο και το Κογκρέσο για την τόσο αναγκαία υποστήριξή τους. Και επίσης για να συνεχίσουμε τη συνεργασία για να φέρουμε τη νίκη μας πιο κοντά».

«Την επόμενη χρονιά πρέπει να επαναφέρουμε την ουκρανική σημαία και την ελευθερία σε ολόκληρη την επικράτειά μας, για ολόκληρο τον λαό μας», έγραψε στο Telegram, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με φωτογραφίες του σε αμερικανικό έδαφος.