Πούτιν: «Η κατάσταση στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ όπως και στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια είναι εξαιρετικά δύσκολη»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παραδέχθηκε σήμερα ότι η κατάσταση στις τέσσερις περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας που έχει προσαρτήσει η Μόσχα χωρίς να τις έχει θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της είναι «εξαιρετικά δύσκολη».

«Η κατάσταση στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ όπως και στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια είναι εξαιρετικά δύσκολη», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές σε βίντεο που απευθυνόταν στους εργαζόμενους στην υπηρεσία ασφαλείας (FSB), την υπηρεσία αντικατασκοπείας (SVR) και την προστασία υψηλών προσώπων (FSO) με την ευκαιρία της Ημέρας των Υπηρεσιών Ασφαλείας που γιορτάζεται στη Ρωσία στις 20 Δεκεμβρίου.

Ο Πούτιν χαιρέτισε το έργο των υπηρεσιών αυτών οι οποίες δρουν «στις νέες επαρχίες της Ρωσίας», διαβεβαιώνοντας ότι «οι άνθρωποι που ζουν εκεί, Ρώσοι πολίτες» εξαρτώνται από τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας για την «προστασία τους».

 

Ο Ρώσος πρόεδρος, πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Σοβιετικής Ένωσης (KGB) και ο ίδιος, ζήτησε από τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές.

«Είναι απαραίτητο να καταστέλλουμε με σθεναρότητα τις ενέργειες των ξένων μυστικών υπηρεσιών και να εντοπίζουμε αποτελεσματικά τους προδότες, τους κατασκόπους και τους δολιοφθορείς», υπογράμμισε.

Τον Σεπτέμβριο η Μόσχα ανακοίνωσε την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών – του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας– τις οποίες εν μέρει ελέγχει ο ρωσικός στρατός μετά τη διεξαγωγή «δημοψηφισμάτων».

Ωστόσο τον Νοέμβριο η Ουκρανία ανακατέλαβε τη Χερσώνα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, καταφέροντας πλήγμα στη Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ