Μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP ζητά Τούρκος εισαγγελέας

Ένας ανώτατος εισαγγελέας στην Τουρκία ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), μετέδωσαν το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk και το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ένας ανώτατος εισαγγελέας είχε προσφύγει κατά του HDP, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Τουρκίας, τον Μάρτιο του 2021, ζητώντας την απαγόρευσή του για φερόμενους δεσμούς του με Κούρδους μαχητές. Το κόμμα όμως αρνείται τέτοιους δεσμούς.

Το δικαστήριο αποδέχθηκε το κατηγορητήριο τον Ιούνιο του 2021 σε συνέχεια ετών καταστολής υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία χιλιάδες μέλη του HDP έχουν δικαστεί με κατηγορίες που σχετίζονται κυρίως με την τρομοκρατία.

Ο Μπεκίρ Σαχίν, ανώτατος εισαγγελέας στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ζήτησε να παγώσουν «επειγόντως» οι τραπεζικοί λογαριασμοί του HDP, όπου λαμβάνει κεφάλαια από το υπουργείο Οικονομικών για τη διάρκεια της υπόθεσης, μετέδωσε το Haberturk.

Ο Σαχίν επανέλαβε ότι το HDP έχει «οργανικούς δεσμούς» με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και χρησιμοποιεί τα κεφάλαια σύμφωνα με τους στόχους της μαχητικής οργάνωσης.

Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Σαχίν θα δώσει τη γνωμοδότησή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο σχετικά με τις λεπτομέρειες της υπόθεσης προφορικά στις 10 Ιανουαρίου. Το Δικαστήριο θα δώσει στη συνέχεια χρόνο στο HDP να προετοιμάσει μια προφορική υπεράσπιση κατά της γνωμοδότησής του Σαχίν.

Το κατηγορητήριο ζητά επίσης πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 451 μέλη του HDP. Δεν είναι σαφές εάν η ετυμηγορία θα μπορούσε να εκδοθεί πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν, το αργότερο, τον Ιούνιο του 2023.