Ύποπτος για τρία αδικήματα θεωρείται ο Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Η επιτροπή της αμερικανικής Βουλής που ερευνά την εισβολή στο Καπιτώλιο των ακροδεξιών οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου του 2021 ψηφίζει σήμερα (19/12) για το ενδεχόμενο να ευθύνεται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ για τρία αδικήματα.

Πρόκειται για τα αδικήματα της παρακώλυσης αξιωματούχου από την πρόσβαση στο Καπιτώλιο, της συνωμοσίας για την εξαπάτηση των ΗΠΑ και της ανταρσίας.

Η πρόταση δεν έχει κανένα νομικό βάρος, σημειώνει η Washington Post. Υπάρχει όμως πολιτικό βάρος στην έρευνα, η οποία καταδεικνύει την άμεση εμπλοκή του Τραμπ στην οργάνωση των γεγονότων που σόκαραν τις ΗΠΑ.

Έπειτα από 18 μήνες συνεδριάσεων με την κλήση δεκάδων μαρτύρων, το έργο της επιτροπής έχει φτάσει στο τέλος του καθώς εξάλλου λήγει η θητεία του Κογκρέσου, το οποίο θα συνεδριάζει από τις αρχές Ιανουαρίου με νέα σύνθεση.

Έτοιμη είναι και η έκθεση της επιτροπής, από την οποία θα δημοσιευτεί ένα τμήμα. Η Washington Post προσθέτει ότι θα είναι ένα μακρύ και πυκνό κείμενο με πολλές λεπτομέρειες για όσα έκανε -ή όσα σκόπιμα δεν έκανε- ο Τραμπ εκείνη την μοιραία ημέρα.

Μεταξύ άλλων μάθαμε από τις καταθέσεις των μαρτύρων ότι ο Τραμπ γνώριζε ότι υπήρχαν και ένοπλοι ανάμεσα σε όσους παρακολουθούσαν την ομιλία του, αλλά και ότι αντιστάθηκε σε εκκλήσεις συνεργατών του να ηρεμήσει με κάποιο τρόπο το πλήθος.

Η έκθεση αναμένεται να μας διαφωτίσει για τις αντιλήψεις των πρωταγωνιστών για τη νομιμότητα των πράξεών τους, αλλά και για τη στάση του τότε αντιπρόεδρου Μάικ Πενς, ο οποίος στην πορεία πήρε αποστάσεις από τον Τραμπ. Υπάρχουν και άλλα ερωτήματα που ζητούν απάντηση, όπως για τον ρόλο της Μυστικής Υπηρεσίας, που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του προέδρου.