Ο 10χρονος Τζακ βούτηξε στην παγωμένη λίμνη για να σώσει τρία άγνωστα παιδιά και τελικά πέθανε κι εκείνος

Συντετριμμένη είναι η κοινωνία του Σόλιχαλ στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον θάνατο τριών παιδιών τα οποία έχασαν τη ζωή τους ύστερα από πτώση σε παγωμένη λίμνη.

Όπως έκανε γνωστό χθες η Σάρλοτ Μακλμουράι σε ανάρτηση στο Facebook, η θεία του 10χρονου -ενός εκ των τριών παιδιών που βρήκαν τραγικό τέλος-, ο ανιψιός της, Τζακ Τζόνσον, «έτρεξε και προσπάθησε να σώσει» τα άλλα παιδιά, τα οποία δεν γνώριζε και τα οποία πιστεύεται ότι ήταν όλα από μία οικογένεια.

«Ο ανιψιός μου έπεσε στη λίμνη για να σώσει τα παιδιά»

«Ο ανιψιός μου είδε το ένα παιδί να πέφτει μέσα στον πάγο και έτρεξε προσπαθώντας να το σώσει. Είμαστε συντετριμμένοι και, στο άκουσμα πως πέθανε προσπαθώντας να σώσει τρία παιδιά τα οποία δεν γνώριζε καν, αυτό απλά τον περιγράφει: είναι καταπληκτικός».

Η θεία περιέγραψε, επίσης, την απώλεια του Τζακ και των άλλων αγοριών ως έναν «εφιάλτη από τον οποίο δύο οικογένειες δεν μπορούν να ξυπνήσουν». Πρόσθεσε ότι «ο πόνος είναι αδιανόητος», τονίζοντας όμως πως είναι «ένα εκατομμύριο φορές χειρότερος» για την άλλη οικογένεια.

«Ήταν η πιο καταστροφική μέρα στη ζωή της οικογένειάς μας» δήλωσε στην Telegraph ένας άλλος συγγενής, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ένας άλλος οικογενειακός φίλος, ο Ντέιλ Χιούιτ, είπε ότι είχε ακούσει πως ο παππούς του αγοριού, τον οποίο κατονόμασε ως Πίτερ, «έτρεξε από εκεί όπου μένει και πήδηξε στη λίμνη για να προσπαθήσει να τους σώσει», αλλά ο Τζακ και δύο αγόρια, ηλικίας 8 και 11 ετών, πέθαναν αφότου ανασύρθηκαν από τη λίμνη την Κυριακή, ενώ ένα τέταρτο, ηλικίας 6 ετών, παλεύει για τη ζωή του στο νοσοκομείο.

Η συντετριμμένη κοινότητα του Σόλιχαλ συγκεντρώθηκε χθες στο Μπαμπς Μιλ Παρκ για να αποτίσει φόρο τιμής στα αγόρια. Δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, τοποθέτησαν λουλούδια, μπαλόνια και κεριά στη βάση ενός δέντρου στο πάρκο κοντά στο Μπέρμιγχαμ.

«Είδα ένα βίντεο όπου ακούγονται να φωνάζουν “βοήθεια”»

Ο 29χρονος Χιούιτ ανέφερε: «Είναι απλά σπαρακτικό και θα έχει αντίκτυπο σε όλη την κοινότητα. Αυτό που συνέβη είναι τόσο θλιβερό. Έχω δύο παιδιά, ηλικίας 6 και 11 μηνών, κι αυτό με έχει επηρεάσει πολύ. Είδα ένα βίντεο που τραβήχτηκε από ένα κτίριο όπου ακούγονται να φωνάζουν “βοήθεια” από τη λίμνη. Δεν μπορούσα να το αντέξω». Άλλοι περιέγραψαν το περιστατικό ως «μια τραγωδία που δεν περιγράφεται με λόγια».

Τα παιδιά έπαιζαν στον πάγο στη λίμνη Μπαμπς Μιλ Λέικ στο Σόλιχαμ όταν αυτός έσπασε. Ο 10χρονος Τόμι Μπάρνετ δήλωσε στο Sky News: «Οι φίλοι του πήγαν να τον σώσουν, αλλά έπεσαν όλοι μέσα».

Οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για έως και έξι παιδιά που είχαν πέσει στη λίμνη, αλλά η αστυνομία δήλωσε στη συνέχεια πως, παρά τις προσπάθειες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων, δεν βρέθηκε κανένα επιπλέον παιδί στη λίμνη πέραν των τεσσάρων.

Ο επιθεωρητής Ρίτσαρντ Χάρις δήλωσε ότι οι οικογένειες των αγοριών ήταν «συντετριμμένες». Με έκδηλη τη συγκίνηση, περιέγραψε πώς ένας αξιωματικός που έφτασε πρώτος στο σημείο προσπάθησε απεγνωσμένα να διαπεράσει τον πάγο για να σώσει τα αγόρια. Αργότερα νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο για ήπια υποθερμία.

«Ένα κορίτσι ούρλιαζε: Ο αδερφός μου, ο αδερφός μου…»

Ένας άλλος κάτοικος της περιοχής, ο 38χρονος Νταν Χολ, είδε την τραγωδία να εκτυλίσσεται από το διαμέρισμά του, που βρίσκεται δίπλα στο φυσικό καταφύγιο. Είπε χαρακτηριστικά: «Άκουσα τις σειρήνες γύρω στις 2:30. Ξεκίνησα να κατεβαίνω στη λίμνη και εκεί ήταν ένα κορίτσι περίπου 13 ετών με τη μικρότερη αδερφή της. Το μικρότερο παιδί ούρλιαζε και έλεγε “ο αδερφός μου, ο αδερφός μου…” ξανά και ξανά, και το μεγαλύτερο κορίτσι προσπαθούσε να την ηρεμήσει λέγοντάς της να μη σκέφτεται έτσι.

Είδα έναν αστυνομικό να βγαίνει από τη λίμνη μούσκεμα. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που φώναζαν εκεί κάτω. Ένας άνδρας, που μπορεί να ήταν ο πατέρας ενός από τα παιδιά, παρηγορούνταν από έναν αστυνομικό. Ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Τους είδα να βγάζουν τα δύο πρώτα παιδιά από τη λίμνη και μετά έτρεξα στο διαμέρισμά μου για να πάρω πετσέτες και παλτά» ανέφερε και πρόσθεσε πως τα παιδιά ήταν στο νερό για 10-15 λεπτά.